0

Б алотажът на местния вот в София изправя един срещу друг предприемача Васил Терзиев и синдикалистката Ваня Григорова. Независимо от актуалната им партийна подкрепа, изборът между двамата от църковна гледна точка се свежда до Адам или Ева, между това кой притежава по-устойчивите християнски ценности – да е честен, да не краде, да мисли за ближния и да изпълнява обещанията си.

Така коментира пред „Телеграф” отец Ириней Митов политическата ситуация не само в столицата, но и в страната в навечерието на балотажите. Духовникът, служещ в село Чепинци и в Обрадовския манастир „Св. Мина”, нашумя в последно време с проповедите си в социалните мрежи, заради което млади и стари вече го наричат Тик-Ток Попа. Във форумите хората му задават църковни или обществени въпроси, а духовникът гледа всеки да упъти.

Изкушения

Сега той предупреждава, че и мъжката, и женската половина на човечеството са еднакво податливи към грях, а изкушенията, които предлага властта, са безчет.

„Всеки човек е сътворен със свободна воля, но едни имат сили да се борят с изкушенията, други лесно се отдават на греха, а трети просто могат да не вземат никакво решение, но и отказът от такова пак е решение и носи последствия”, дава храна за размисъл интернет проповедникът.

Предупреждение

Предупреждава още, че в световен план изключително рядко ставало така, че да бъдат избирани правилните, най-подготвените и добри хора на дадена позиция.

„Всеки от избирателите сега има своето мнение, но в общ план трябва си даваме сметка, че няма как винаги да избираме правилните хора за даден пост. Но това, което е в нашите възможности, е да се молим за тях Господ да им дава разум и воля да взимат добрите решения. Още повече че за християните всяка власт е от бога и независимо дали нашият човек ще стане кмет, ние сме длъжни да го подкрепяме с молитва. Да не бъдем лошо настроени, винаги да роптаем, да го обвиняваме”, убеден е клирикът.

Кормило

Обяснява, че не е грешно и кандидатите за кметове да се молят в храмовете, искайки бог да им даде кормилото на местната власт. Това говорило добре за тях, че имат вярата и дързостта да помогнат на народа си. Въпросът после, след изборите, бил да имат доблестта да изпълняват онова, което са обещали пред гражданите и пред съвестта си и да не се поддават на изкушенията на дявола. „А иначе винаги ще има го противоборството в света, винаги ще ги има Адам и Ева, които един друг ще се обвиняват за своята участ и грехопадението”, заключи свещеникът.

Четете интервю с отец Ириней Митов във вестник „Телеграф: Чудеса и Вяра” на 8 ноември (сряда)!