0

Ц ентралната избирателна комисия (ЦИК) показа образци на хартиената и на електронната бюлетина за гласуване за местните избори на 29 октомври. 

На вота през октомври ще гласуваме за кметове на общини, кметове на райони (София, Пловдив, Варна), кметове на кметства и за общински съветници.

Най-дългите бюлетини са тези за Столичната община - 60 см, и това е тази с общински съветници и за кмет. Листите, които са регистрирани, са най-много за общински съветници в Столичната община, каза заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.  

Telegraph.bg/Бойко Кичуков

Втора по дължина е бюлетината за общински съветници на Община Варна, каза Матева. Тя обясни, че най-широки са бюлетините за общински съветници, а за кмет на община ще бъдат малко по-тесни. Най-тясна е бюлетината за кмет на кметство, като дължината е различна в зависимост от регистрираните листи, добави тя.  

Telegraph.bg/Бойко Кичуков

Най-дългото наименование на местна коалиция е в Димитровград - 318 знака, посочи Матева. 

Към момента секциите за гласуване за местния вот, включително подвижните, са 12 089, каза Матева и уточни, че броят им не е окончателен, тъй като предстои разкриването на секции в лечебните заведения, местата за задържане и домовете за възрастни хора до 48 часа преди началото на вота. 

Telegraph.bg/Бойко Кичуков

Матева посочи, че вече са започнали обученията на СИК. Вече са регистрирани 10 организации с 355 наблюдатели. Росица Матева посочи, че са регистрирани две социологически агенции с 435 анкетьори, които ще правят проучвания за вота. Тя припомни, че крайният срок за регистрация на социологически агенции е 21 октомври.

Telegraph.bg/Бойко Кичуков