0

18 месеца ефективно лишаване от свобода получиха двамата братя рецидивисти, които в началото на годината откраднаха картина от сградата на Учителския синдикат в София. Мъжете са признали вината си и след одобрено от Софийския районен съд споразумение на всеки от тях ще бъде наложено наказанието, като веднага са приведени в затвора.

Те ще го изтърпяват за посочения срок при първоначален строг режим, съобщиха от Софийската районна прокуратура.

Достъп

Случаят е от 7 януари. В късния следобед двамата мъже влезли в сградата на Синдиката на българските учители, която е със свободен достъп и се намира на централната столична улица "Ген. Паренсов" 11. Сградата граничи непосредствено със сградата на МВР, а отсрещната й страна е градинката на църквата „Свети Седмочисленици“. Мъжете откраднали картина с маслени бои от владението на Янка Такева, става ясно от съобщението на прокуратурата. Стойността на произведението на изкуството е оценена на 1050 лева от експерт, вещо лице, независим оценител. И двамата осъдени имат предишни такива деяния, за които вече са осъждани ефективно на затвор, става ясно от информацията.

Арести

Мъжете са задържани и привлечени към наказателна отговорност седмица след кражбата. На единия е повдигнато обвинение за извършител на престъплението, а на другия - за помагач. Одобреното от съда споразумение има последици на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване. Една от големите кражби на картини посред бял ден стана в края на 2018 г., когато крадци проникнаха в дома на Павел Антонов - наследник на Владимир Димитров–Майстора. Те успяха през прозорец на къщата му да изнесат 16 платна.