0

П оредното дело за обезщетение, този път заради неполучено свинско филе, е завел осъденият на три инстанции за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина- Николай Русинов- Чеци.

Това става ясно от справка в масивите на Административен съд София-град. Делото е заради случка от края на 2020 г., но магистратите се произнасят окончателно тази година. Чеци завежда иск за 1220 лева обезщетение срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Нагло

Причината - надзирателите на затвора не допуснали филето да стигне до Русинов, тъй като имало поръска с неустановен вид и трябвало да се провери по-обстойно, но майката на затворника си го прибрала. В резултат на това Чеци „почувствал яд, гняв, силно недоволство, тревога, безсилие, унижение, незащитеност, малоценност и други негативни емоции“, става ясно от папките по делото. Осъденият недоволства и защото се наложило майка му да чака навън „на студа“. На две инстанции съдът се произнася в полза на затворническата управа. „Като е обсъдил събраните доказателства, съдът е намерил, че в конкретния случай не се доказва противоправното действие на ответника, а храна не е допусната поради отказа на майката на ищеца тази храна да бъде проверена“, пишат магистратите и оставят претенциите на Русинов без уважение. Така, откакто е зад решетките, осъденият на 20 години затвор убиец запълва времето си в пандиза, като пише жалби и води дела, предимно срещу затворническата управа заради всевъзможни несгоди, като наличие на дървеници, прах и недобра хигиена. По друго от делата пък се жали, че назначили друг, вместо него на работа като „отчетник трудова дейност“ в пандиза. Обжалва почти всяко наказание, наложено му от затворническата администрация, и завежда искове за хиляди лева. В същото време не е известно да е платил и лев от присъдената кръвнина на роднините на убитата от него Яна Кръстева.

Зверство

Според прокуратурата убийството на младата жена е извършено в малките часове на 9 юли. Тялото на Яна бе открито в Борисовата градина на 10 юли от случаен минувач. Часове преди смъртта си Яна се засякла с Русинов в „Маймунарника“. Там пийнали, танцували. Всичко вървяло нормално, докато не си тръгнали и Чеци не решил да се възползва от нея. Пребил я жестоко, докато задоволявал нагона си. Накрая я удушил, притискайки носа и устата, както и шията й, твърдяха тогава разследващите. По време на процеса експерти доказаха, че смъртта на Яна не е настъпила бързо, а напротив - мъчила се е 20-ина минути, съзнавайки, че краят е близо. След като я умъртвил, убиецът просто си тръгнал. Русинов бе арестуван почти година след смъртта на младата жена. Първоначално за зверството бе обвинен клошар на име Пламен, но впоследствие прокуратурата сне обвиненията от него и дори му се извини. Белезниците щракнаха на ръцете на Русинов, след като ДНК експертизи на косми, открити по трупа на Яна, показаха недвусмислено, че именно Чеци последно е видял момичето живо. В края на 2014 г. първата инстанция - Софийският градски съд, осъди Русинов на доживотен затвор. САС обаче отмени доживотната присъда, като я намали на 19 години затвор. Магистратите излязоха с мотива, че не било доказано Яна да е убита с особена жестокост. След решението почерненият баща на Яна – Явор, попита реторично чрез медията ни: „Че има ли нежно убийство, бе, господа съдии“. Третата, последна инстанция - Върховен касационен съд, наложи на Русинов 20 години затвор. Така през 2018 г. Чеци влезе в затвора, където и до днес излежава присъдата си. Малко след решението на ВКС бащата на Яна издъхна, без да дочака да види убиеца на детето си зад решетките завинаги.