0

О т Агенция „Митници” отчитат бум на задържаната марихуана от миналата година насам. Статистиката сочи, че откритите контрабандни наркотици от всички видове се увеличават в пъти, предава Нова телевизия.

Повече от 8 тона са задържаните наркотици през 2021 г., най-голямото количество е за марихуана, която се е увеличила с 3 пъти повече, отколкото за 2020 г. Голямо е увеличението и за задържания хероин, който е над 1 тон, което е с 4,5 пъти повече в сравнение с 2020 г. Наркотрафикантите стават все по-изобретателни, в някои случаи са използвани и деца.

Пътят на дрогата обикновено върви от изток на запад, когато става въпрос за твърди наркотици. Леките обаче тръгват от България на юг.

„Като обичаен повтарящ се модел можем да отбележим, че пътува марихуана от България към Турция, а високорисковото вещество хероин пътува от Турция към Западна Европа като ние сме транзитна страна”, каза Георги Господинов - началник митнически пункт „Капитан Андреево”.

Причината за това е, че докато хероинът например се произвежда в Близкия изток, канабис се отглежда в България или някоя от страните в Западните Балкани, обясняват експертите. Бумът на износа на марихуана се обяснява с по-високата й цена в Турция.

„Данните показват, че марихуаната на черния пазар в Турция се повишава и когато има повишено търсене и цената е скочила, тогава интересът на наркотрафикантите се е повишил”, коментира Диана Маркова от Агенция „Митници”.

"Последният случай, които имахме с газова бутилка, която беше направена изключително професионално, като вътре имаше по-малка бутилка, в която имаше марихуана, а в по-голямата газ - това затруднява откриването", посочи Господинов.

Понякога в наркотрафика са замесени и децата на контрабандистите. В един от случаите на "Капитан Андреево" е използвано дете, което е седяло на детско столче за кола, в чиято кухина е имало укрита близо 2,5 кг канабис.