0

Н ай-оборотните ало-измамници у нас – тези от Ветово, минаха на парфюми в интернет. Далаверата им в момента е абсолютен хит и правят стотици хиляди левове, тъй като заради ковид пандемията и празниците хората масово поръчват онлайн. Това разкриха от митниците и МВР пред „Телеграф“.

Още в началото на разследването ало-измамник, който се подвизава под женски фалшив профил, си е позволил да заплашва служител, че нищо не може да направи срещу него и дори ще го блокира, ако продължи да предупреждава хората за измамата. Медията ни разполага със скандалната кореспонденция, от която се вижда как ало-терористът дори се хвали как прави много пари през пратките менте.

„Ветовските ало-измамници действат по три схеми и ги редуват в зависимост от клиентите. Започнаха преди няколко месеца с лъжата, че парфюмите са от безмитна зона и затова са на такава цена. Втората схема е, че са от фалирала заради пандемията парфюмерия, а третата, която е най-актуална сега, е, че флаконите са с нарушена опаковка“, разказаха разследващи. Измамниците буквално са наводнили Фейсбук. Пускат обявите освен в групите за продажба на козметика и парфюмерия, но и в женски, модни, дори в такива за котки, кучета, квартири под наем и търсене на майстори. Целта им е да стигнат до максимално голям брой потенциални клиенти.

Обявите им са абсолютно едни и същи, дори не са си направили труда да изчистят правописните си грешки, са хванали криминалистите и митничарите. Интересното е, че ало-измамниците са мъже и преди месец ползвали техни профили и такива на роднини, но за да не се усещат хората, започнали да правят и фалшиви, като описват, че живеят в София. Слагат крадени от нета снимки на добре облечени жени, вдъхващи респект. Лепват имена от сорта на -Диди, Пепа, Валя, Генка, Маги, Мими. Комуникацията се провежда по следния начин – ако клиент попита в публичен коментар под обявата колко струва това „Гучи“, „Версаче“ или „Давидофф“, никога не му се отговаря. Всичко става на лични съобщения през месинджър. Цената винаги е 69 лв., дори истинският парфюм да струва 300 лв. Пращат стоката през няколко от най-големите фирми, приемат всякакви плащания, но най-често срещу наложен платеж.

Ало-измамниците купуват фалшивите парфюми, които после пробутват на клиентите, от две места. По оперативни данни това са Одрин и Китай. В първия случай пращали няколко души всяка седмица на пазара в Турция, където по тротоарите се продават „Шанел“, „Армани“, „Босс“, „Унгаро“, „Роберто Кавали“, „Трусарди“, „Живанши“ и т.н. за по 10 лв. на шишенце. Пратките от Китай били на едро и излизали дори и по 4-5 лв. на менте парфюм. „Печалбата им е по минимум 60 лв. от една поръчка. Понякога правят и още по-голяма отстъпка, ако човек поръча два или три парфюма. Сами преценете от цяла България на ден по колко души поръчват и какви пари печелят ало-измамниците на седмица“, коментираха разследващи.

Откраднаха снимка на загиналите годеници от Струма

Един от фалшивите профили, от които измамниците от Ветово пускат обяви за парфюми, използва снимка на загиналите годеници при катастрофата на Струма. Това са Газменд Укаили и Кичево и любовта на живота му – Албина Белули от Тетово. Двамата са сред жертвите, които изгоряха на аутобана при най-голямата катастрофа у нас в най-новата ни история.

От кореспонденцията, с която разполага „Телеграф“ се вижда как един от измамниците обяснява, че изкарва много пари и няма кой да го спре, тъй като има десетки фалшиви профили. Стига до върховната наглост, в която пише как на другия ден въпросният служител ще отиде на работа, а той ще върти далаверите и ще изкарва огромни пари необезпокояван.

Купуват откраднати профили на реални хора, за да не ги заподозрат

Ало-измамниците купуват на конвейер крадени реални профили на хора. Целта им е да пускат обявите за парфюмите от името на някой, който е бил действен във Фейсбук от 2000 г. или 2005 г. Те усетили, че няма как да правят нови регистрации, тъй като това се набивало на очи и ги мислели за тролове. Затова редовно пазарували крадени интернет самоличности на хора, които после експлоатирали в схемите. При доста от случаите реалните хора виждали и засичали ветовските измамници и започвали да пишат предупреждения, че обявите не са истински и не са от тяхно име.