0

Credit Suisse Group AG беше осъдена за това, че не е предотвратила прането на пари от български трафикант на кокаин - Евелин Банев - Брендо. Това е първата в историята наказателна присъда на голям швейцарски кредитор в историята на страната, съобщи Bloomberg.

Присъдата, в която бивш мениджър в банката също беше осъден по обвинения в пране на пари, беше постановена от висшия наказателен съд на Швейцария в понеделник следобед. Credit Suisse ще бъде глобен с 2,1 милиона долара, постанови съдът.

Решението е още един удар върху опетнената репутация на Credit Suisse, която твърди, че престъпленията датират от епоха, когато стандартите за прозрачност не са били толкова строги. Банката се бори с поредица от скандали, които доведоха акциите й до почти рекордно ниски нива и може да бъде изправена пред втори обвинителен акт по несвързан случай по-късно тази година.

Credit Suisse разкритикува делото заради това, че е заведено толкова години след въпросните събития. Банката изрази своето „удивление“ в края на 2020 г., когато швейцарската прокуратура публично я обвини в престъпления, свързани с пране на пари, като се има предвид, че предполагаемите престъпления са извършени между 2004 и 2008 г.

Credit Suisse заяви в изявление в съдебното производство, че „безрезервно отхвърля като неоснователни всички повдигнати срещу нея обвинения по този този въпрос и е убедена, че бившият ѝ служител е невинен“.

Но според швейцарското законодателство местните прокурори могат да повдигнат наказателни обвинения срещу банки, ако смятат, че тези институции не са направили достатъчно, за да проверят клиентите си и техните пари за очевидни връзки с незаконна дейност. Бившата управителка на Credit Suisse, която може да бъде назована само като Е. съгласно швейцарските ограничения за поверителност, е приемала депозити под формата на кеш банкноти, които редовно са надхвърляли 500 000 евро наведнъж, според обвинителния акт от 515 страници. Паричните депозити са били много разпространени предвид тежкото състояние на българските банки по това време, каза тя в свидетелски показания.