0

Б ългарски тарикати щурмуват пазарите в Одрин с фалшиви пари. Най-пласирани в момента били банкнотите от 20 и 50 лв. Това разказаха от МВР пред „Телеграф“, като уточниха, че схемата е започнала от близо месец, но се засилва със срива на турската лира и падането на цените.

В момента се правят проверки на куфарни търговци от Свиленград, Хасково и Димитровград, които почти всеки ден обикалят пазарите в Турция.

Схемата започнала да се върти на пълни обороти преди малко повече от три седмици, споделиха разследващи.

Тарикатите избирали да пласират банкноти от 20 и 50 лв.

тъй като местните търговци не допускали, че за такива дребни пари някой ще тръгне да ги мами. Много рядко българите обменяли в турски лири, а се знае, че в Одрин навсякъде има табели на български, приемат се и български пари. Клиентите могат да плащат и с евро, но нашенците го избягвали, тъй като нямало откъде да се снабдят с него. Измамниците избирали да пробутват фалшивите пари на сергии, където имало скупчени много хора и опашка, а продавачите бързали да обслужат всички за кратко време. „Тогава те не се заглеждат, не им прави впечатление видът на хартията и има ли холограмен знак. Има към момента няколко случая на собственици на магазини, които са се оплакали на местните служби, че са били излъгани. Стойността на покупките не надвишава 1000-2000 лв.“, разказаха полицаи.

По оперативни данни левовете менте, с които нашите търговци щурмували одринските пазари, се правели по мазета в Свиленград от хора, които преди са изготвяли фалшиви дипломи. След срива на лирата и масовото пазаруване с левове обаче започнали да печатат 20-толевки и 50-толевки. Продавали ги на по 50-60 бройки за 20% от стойността им. „Наши приятели така взеха фалшиви пари да пробват, но ги предупредиха, че ако ги хванат, ще лежат в затвора. Това е от вида измама като едно време с фалшивите фактури пред Илиянци“, споделиха търговци. Освен прах за пране, всякакви запечатани храни, дрехи, нашенците не си позволявали да купуват нищо скъпо с ментетата, за да не попаднат под ударите на турските закони.

Фалшиви пари са били засечени в моловете в цяла България

и по време на отминалите Черен петък и Черен уикенд, обясниха от МВР. Има няколко десетки жалби, в които е описано, че клиенти са купували дребни стоки, най-вече дрехи и конфекция, като пробутвали 50-толевки менте. Тъй като повечето продавачки нямали машини за разпознаване на пари, приемали, а след това и връщали ресто. „След като ми върнаха рестото, се оказа, че едната 20-толевка е фалшива. Разпознаха я в банката и я прибраха, като записаха серийния номер“, сподели пред „Телеграф“ Ралица Стоянова от София, която се възползвала от намаленията в Черния уикенд. Случаи като нейния има няколко десетки, но хората не пускали сигнали, тъй като не им се занимавало за дребни суми да ходят до полицейските управления.

Куриери пропищяха от измамници на Черния петък

Куриери, правили доставки в рамките на Черния петък и последвалия уикенд, също били ужилени от фалшиви пари на клиенти. Те обаче разбирали, че някой е платил с менте чак когато ги отчитали в централата. Проверка на „Телеграф“ в някои от най-големите фирми показа, че има случаи и те са били най-вече от хора, които дори не са подозирали, че се разплащат с неистински банкноти. От МВР призоваха хората да бъдат бдителни и ако имат съмнения, да ги сигнализират.