56-годишният Станимир Рагевски, който е обвинен в жестокото убийство на Юмер Мехмед, остава с постоянна мярка „задържане под стража”, реши Окръжният съд в Бургас.

Елена Анастасова


Той бе доведен под конвой, окован с белезници и придружаван от двама защитници. Минути преди да започне заседанието на съда около дузина яки момчета - приятели на Юмер, се събраха пред залата, а при появата на Рагевски започнаха да крещят „Убиец, изрод, боклук”. Час по-късно агитката демонстративно атакува съдебния микробус, в който след мярката за неотклонение бе качен Станимир Рагевски. В момента, когато бусът мина покрай тях, здравеняците започнаха да го блъскат с юмруци и ритници.
Рагевски не отговори и дума на въпросите на медиите. Лицето на бизнесмена остана скрито зад тъмни очила, предпазна маска и шапка с козирка. По време на заседанието стана ясно, че разследващите са събрали доказателства, че престъплението е извършено с огнестрелно оръжие в жилище, собственост на Рагевски. След убийството обвиняемият е разчленил трупа, като извършвал това в рамките на три дни в жилището, където е екзекутирал жертвата си. Частите от тялото са били опаковани в найлонови чували, след което поставени в бидони, което е позволило да бъдат пренесени и укрити в местност край град Бургас. Останките са изнесени посред бял ден.
Оръжие
Адвокатите на обвиняемия поискаха той да бъде освободен срещу подписка или да се замени арестът му с друга по-лека мярка. Те заявиха, че събраните до момента доказателства не са достатъчни, за да установят категорично авторството на престъплението. Защитниците посочиха, че до момента не е открито оръжието, с което е убит 28-годишният Юмер Мехмед.


Съдът обаче прецени, че събраните до момента доказателства са достатъчни, за да се направи обосновано предположение, че Рагевски е съпричастен към тежкото престъпление.
Докато течеше съдебното заседание, се случи нещо необичайно. Служители от звено „Съдебна охрана” вкараха в залата свидетеля Диян Дичев, който по неофициална информация е знаел къде Рагевски е заровил разчленения труп. Само след секунди той беше изведен, без да е ясно защо.
От прокуратурата отново съобщиха, че към момента няма втори задържан.
Определението на Окръжен съд-Бургас може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в града.