0

Б ългарин е бил арестуван за разпространение на детско порнографско съдържание, стана ясно по време на брифинг на прокуратурата. Акцията по задържането на международната група, от която е бил част, е съвместна работа между българските и американските служби.

„Задържан е български гражданин с инициали П.В. на 48 години. Той е обвинен за реклама и разпространение на детска порнография. Действал е на сайт, който е съдържал на 4,5 млн. снимки и видеоклипове с деца на възраст от 6 до 10 години. Повечето от децата са от Молдова и Украйна”, заяви директорът на НСлС Борислав Сарафов.

Българинът организирал качването и поддържането на въпросния сайт, както и достъпа на клиенти до него. Децата били разделени в различни категории, като сред тях имало и такива, в които те били обличани по вкус на педофилите - с чорапогащници или пък в полицейски униформи.

"Изображенията са били достъпни, но само една ограничена част от тях, очевидното за по-атрактивните, е имало месечен абонамент от 80 долара. Генерираните приходи за няколко години са над 9 млн. долара. Самият администратор е установено, че администраторът е получил половин милион долара", изтъкна Борислав Сарафов.

Той заяви и, че за арестувания у нас педофил, предстои процедура по екстрадицията му. От ВКП заявиха, че лицето е задържано за 72 часа, вече е внесено и съответното искане от прокуратурата. "Чакаме произнасянето на съда", обясни Цветомир Йосифов. Ако екстрадицията бъде уважена, то той ще бъде изпратен в САЩ в срок до 60 дни.

"При комуникацията са оставяни специални съобщения в специални пощенски кутии. Всички са имали достъп. Има ползватели от 101 държави в света, има и българи, за съжаление", обясниха още от прокуратурата.