0

Ч ервена бюлетина на Интерпол е изискал съдът в Турция за четиримата ни граничари, които бяха обвинени за смъртта на турски рибар. Искането на магистратите е станало във вторник по време на заседание, на което е било отказано да се прекрати делото, което се води 13 години.

Към момента не е ясно дали магистратите в Турция ще се съобразят с решението на Международния съд в Страсбург, което потвърждава невинността на българите.

Реакция

„Има постановление на турския съд да бъдем обявени за международно издирване с червена бюлетина. Как стоят нещата към днешна дата, не бих могъл да кажа. Това създава неудобства, защото ние се въздържаме да пътуваме в чужбина. Тук имаме пълната подкрепа на нашето административно и държавно ръководство”, обясни Николай Костов, който е бил шеф на граничния екип, а вече не е в редиците на МВР. Преди около година и военният съд оневини граничаря Михаил Цонков, който държал оръжието. Според магистратите под пагон не е имало умисъл в действията му. „Рибарите са осъдени за контрабанден риболов. Единият от тях има присъда за нанасяне на лека телесна повреда на един от служителите. По жалбата, която беше изпратена в Страсбург, е видно, че те имат финансова претенция, която Съдът по правата на човека не е уважил. Всеки е в правото си да преследва истината”, заяви Костов пред Нова тв.

Заседание

До края на годината в България трябва да бъдат изпратени преводите от турските протоколи по делото. Следващото заседание в Наказателния съд в Къркларели е насрочено за 5 юли.

Инцидентът в морето стана на 17 април 2008 г. Тогава граничният екип засича във водата корабче с турски рибари. Тъй като те не се подчинили на заповедите да се оттеглят, започнала разпра, при която и рибарите нападнали с куки униформените. Тезата на защитата на българите от тогава до момента е, че служителите са се защитавали, затова е произведен и изстрел.

„Никой не е искал това да се случи. Напротив, ние сме положили всички усилия да не допуснем прекомерно използване на сила”, каза още Николай Костов.