0

Ч етирима роднини са пребили жестоко 76-годишния сляп дядо Станчо във врачанското с. Търнак в нощта срещу 8 юни.

Те са роми на възраст 18, 20, 34 и 38 г. и вече са в ареста за 72 часа, съобщиха на брифинг окръжният прокурор Владимир Сираков и шефът на ОД на МВР Цветко Нинов. Старецът е удрян безжалостно по гърдите и главата и получените травми застрашават живота му.

Спестявания

Възрастният човек носел всичките си спестявания в портмоне, вързано на врата му. С част от парите се канел да си купи дърва. Цветко Нинов разказа, че когато е намерен на 8 юли пребит в дома си, старецът твърдял, че нападателите му са били двама. Той казал пред полицаите, че му отнели 15 000 лв., но по време на разпитите бандитите казали, че парите били „само“ 1500 лв. Вече похарчили част от тях, но не издават къде са останалите.

Състояние

Възрастният човек е в тежко състояние със счупени ръка и ребра, и рани по главата, но стабилизиран и контактен в плевенска болница, допъли Нинов.

По време на няколкото огледа в дома на стареца са иззети веществени доказателства, които насочват към извършителите, които са разкрити по „горещи следи“. В къщите им са открити вещи и предмети, които водят до обосновано предположение, че са съпричастни към извършеното тежко престъпление.

Трима от арестуваните са роднини – вуйчо и племенници, а четвъртият е техен съсед. Всички са с многобройни криминални регистрации предимно за кражби, а един от тях има висящо дело в съда в Бяла Слатина за палеж на къща в селото. Предстои да бъде внесено в съда искане за постоянна мярка „задържане под стража“ за нападателите.

Разследване

На четиримата е повдигнато обвинение за грабеж, придружен с побой, при който е нанесена средна телесна повреда. Това се наказва със затвор от 5 до 15 г. и конфискация на половината имущество. За единия от групата е добавено и обвинение за извършено престъпление в условията на опасен рецидив.

Страх

Над 100 са самотноживеещите хора във врачанското с. Търнак. Кражбите там са чести и хората живеят в страх. Селото не е малко – над 1400 жители. Местните са ужасени от случилото се с дядото и всеки се пази както намери за добре. Над 20 са къщите на улицата, където е пребит възрастния мъж. Обитаеми са само три от тях.