0

С офийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 24-годишен мъж за извършени хулигански действия в столичния храм „Света Неделя“, посочват от обвинението. Деянията се отличават с изключителен цинизъм.

На 12 юни около 18,21 часа обвиняемият с инициали Г.А. извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – влязъл гол до кръста с препасана хавлиена кърпа в храма. Той вървял след един от дяконите и отправял обидни и непристойни думи на висок тон в присъствието на посетители на храма. Около 20,00 часа седял гол на входа на храма и отправил непристойни думи към преминаваща наблизо жена. След това нанесъл множество удари с крака по вратата на външната свещопродавница на храма и влязъл там да преспи през нощта.

На 13.06.2022 г. около 10,44 часа извършил непристойни действия в храмa „Света Неделя“, а след това отправил обидни думи спрямо председателя на църковното настоятелство на храма. За деянията е подаден сигнал до Софийска районна прокуратура и по случая е образувано досъдебно производство. Мъжът е осъждан. Предвид криминалното му минало и възможността да извърши друго престъпление или да се укрие, прокурор е постановил задържането му за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.