0

У словна вместо оправдателна присъда за убийството на крадеца Жоро Джевизов - Плъха. Това реши Апелативният съд в Пловдив за съдбата на подсъдимия д-р Иван Димитров.

Той беше оправдан напълно от Окръжния съд по обвинение, че е застрелял Плъха при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Убийството стана на 2 март 2018 г. през нощта, когато къщата на доктора зад областната управа била празна. Жената и детето на медика били на гости на свои роднини в близкото село Крумово. Рентгенологът чул, че в гаража му на двора става нещо, излязъл да провери, видял крадеца и го застрелял. Преди това Плъха го замерял с различни предмети, като успял да разкървави крака на собственика на имота. Крадецът избягал, но силите му стигнали само до сградата на областната управа. Там се облегнал на една от паркираните коли и издъхнал.

Апелативният съд призна подсъдимия за виновен и го осъди на две години и шест месеца лишаване от свобода условно с четири години изпитателен срок.

Първия път Окръжният съд е приел, че докторът държал огнестрелно оръжие и боеприпаси без разрешително. По отношение на обвинението за убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана, подсъдимият е признат за невинен и оправдан. Прието е наличието на неизбежна отбрана. Производството тогава е проведено по реда на съкратеното съдебно следствие.

Тази присъда е отменена от Пловдивския апелативен съд и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав поради допуснати съществени процесуални нарушения.

Сега, при повторното разглеждане, делото е протекло по общия ред. Окръжният съд отново е приел, че д-р Димитров е държал оръжие без разрешително, за което е осъден на две години лишаване от свобода, условно с тригодишен изпитателен срок. Иван Димитров е оправдан по обвинението за убийството, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Отново е направен извод, че той е действал при неизбежна отбрана. На практика е произнесена идентична присъда, каквато е постановена от първия състав на Окръжния съд. Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок от днес пред Върховния касационен съд.