И ван Дебелия, арестуван с авера му Патицата в хода на акция „Наглите“, върти в момента успешен бизнес с проститутки в Италия. Малко след мегаакцията срещу бандата за отвличания той заминал за Ботуша, където разработил и канал за трафик на крадени коли към Арабския свят, разказаха от МВР пред “Телеграф“.

Иван Дебелия, арестуван с авера му Патицата в хода на акция „Наглите“, върти в момента успешен бизнес с проститутки в Италия. Малко след мегаакцията срещу бандата за отвличания той заминал за Ботуша, където разработил и канал за трафик на крадени коли към Арабския свят, разказаха от МВР пред “Телеграф“.

Оперативни данни за Дебелия били получавани на няколко пъти в силовото ведомство от карабинерите, които искали информация за бандита. Аверът му, с когото са и адаши – Иван Патицата, пък останал у нас и в момента е на мушката на полицията, тъй като се захванал с дрога с небезизвестния герой от подземния свят Гаргата, разказаха антимафиоти от ГДБОП.

 Лукс

Дебелия и Патицата бяха определени от криминалистите още през 2009 г. като ключа за разбиването на „Наглите“. Те се натъкнали как двамата джамбази крадат коли и ги доставят на членове на страховитата банда за отвличания. Така лека-полека пъзелът бил нареден. Дебелия и Патицата бяха задържани в началото на операцията, но се оказа, че нямат същинска съпричастност към похищенията на жертвите и бяха освободени. Още през 2009 г. стана ясно, че са разказали какви коли и регистрационни номера са доставяли на членове от бандата, за да отърват килията. „От няколко години Иван Дебелия живее в изключителен лукс. Купил си е два апартамента в град край морето в Италия легално. Занимава се само с две неща – жрици и крадени коли, където му е основната специалност“, разказаха спецченгета. По думите им той действал по две направления. По-вехтите автомобили разкоствал с хората му на части за продан. А другото било да крадат скъпи лимузини и джипове, да ги пренабиват и да ги изнасят за Арабския свят.

 Дрога

След акция „Наглите“ Иван Патицата продължил известно време да краде коли. Името му нашумя в началото на февруари 2016 г., когато беше закопчан от спецотряд „Кобра“ след зрелищна гонка на Владая. Джамбазът свил чисто нов джип "Мазда СХ5" от столичния квартал "Лозенец". Ченгетата обаче решили да го заковат зад волана на всъдехода и започнало бясно преследване. На караулката към Перник командосите от „Кобра“ го приклещили. След кратка съпротива бил арестуван. След още няколко подобни случая Патицата се насочил към дрогата. „В момента е засичан да работи с Гаргата. Захранват София, Петрич, Сандански и Благоевград. Има целия спектър“, заявиха разследващи. Гаргата също беше арестуван няколко пъти – все за наркотици, но и веднъж по обвинение, че е изнасилил жена.