0

З аподозреният за убийството на IT специалистката Алена Щерк Виктор Спига беше екстрадиран от Италия. Костариканецът с италиански паспорт пристигна на Летище София с редовен полет следобед в сряда.

Веднага след като пътниците слязоха от самолета и започна извозването им към салона за пристигащи, Спига слезе по стълбите и веднага бе качен в син микробус. По процедура първо се минава през Гранична полиция, където му снемат пръстови отпечатъци при влизане в страната, след което го откарват в ареста.

Престъплението

Спига бе обвинен задочно за убийство на 47-годишната Алена Щерк на 26 срещу 27 май т.г. в столичния кв. Бояна, където е живеела. Жената е убита с множество удари. Тялото й е закарано с нейната кола и изхвърлено близо до Радомир. След това Спига заминал с кола под наем за Италия през Гърция. Там бе задържан след европейската заповед за арест, издадена у нас. Докато тялото на Щерк не бе открито, обвинението бе за отвличане, а после бе преквалифицирано в убийство. Щерк и Спига са били бизнес и интимни партньори преди време. Основната версия за мотива за престъплението е ревност.

Защитата

На летището чакаше и адвокатът на Спига Любен Казанлиев. Той каза, че в четвъртък ще му бъде повдигнато обвинение лично и очаква да бъде оставен в ареста.

"В последните дни сме си говорили за личните му неща, за апартамента, работата му, за дружеството – неща, които имам да свърша по тях. В първите дни казваше, че е невинен и няма общо със случая и ми даваше насоки какво да говоря пред медиите. Ако му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение, което аз очаквам, ще обжалваме и в зависимост от материалите по делото, ще градим защитна стратегия", каза още Казанлиев. На летището стана ясно, че Виктор Спига се е съгласил доброволно на екстрадиция от Италия по съвет на италианския си защитник и на българския си адвокат.

Доказателство

Любен Казанлиев добави, че в Италия е проверен щателно автомобилът, с който Спига е пътувал. „Иззети са всички вещи, които са се намирали в него и със специални вещества е извършена проверка за следи от кръв или други вещества. Единствено е намерено едно петно от неорганично вещество на стелката до тази на шофьора, т.е. на съседната седалка, като не може да се каже дали това е нова следа, или е нещо останало от преди - все пак той е наел колата и я е ползвал 2-3 дни, преди това тя е наемана от други хора“, каза още адвокатът.