М ъж, който излежава доживотна присъда в затвора в Пазарджик за убийството на таксиметров шофьор, е завел дело срещу началника на местната тюрма Веселин Коцев с искане да бъде премахната мрежа от прозореца на килията му. Назъм Азис твърди, че мрежата пречела на въздухообмена и правела сянка.

Мъж, който излежава доживотна присъда в затвора в Пазарджик за убийството на таксиметров шофьор, е завел дело срещу началника на местната тюрма Веселин Коцев с искане да бъде премахната мрежа от прозореца на килията му. Назъм Азис твърди, че мрежата пречела на въздухообмена и правела сянка.

Азис твърди в исковата си молба, че е дискриминиран, тъй като в Старозагорския затвор, където преди изтърпявал наказание, нямало мрежи на прозорците на излежаващи доживотни присъди, а само решетки. Явно, много е чел зад решетките, защото се позовава на Европейската конвенция за правата на човека, Конституцията на Република България и Закона за защита от дискриминация, цитирайки конкретни текстове с номера на членове и алинеи.

Явява се на делото със служебен защитник. Допълва, че е подавал молба до началника на затвора за демонтиране на мрежата, но искането му било оставено без уважение. От ръководството на мястото за лишаване от свобода поясняват, че в зоната за повишена сигурност, където е настанен и Азис, всички спални помещения са с метални мрежи.

Надзирател свидетелства, че отворите били около 2 см, така че не пречели да влизат въздух и светлина. Справка със Старозагорския затвор пък сочи, че и там килиите са и с решетки, и с мрежи. Служители обясняват, че те били монтирани, за да пречат на така наречените „асансьори“ - примитивни съоръжения за спускане и издърпване на непозволени вещи.

Пазарджишкият Районен съд е отхвърлил иска на лишения от свобода, както и окръжните магистрати, затова той се кани да обжалва пред Върховния касационен съд. Затворникът стана известен и с "голия си протест" в Старозагорския затвор срещу отказа на служители от ведомството да го заведат на сексолог. Азис бе и сред затворниците, завели групов иск и спечелили правото да правят с половинките си секс, без да бъдат снимани от охранителни камери.