0

Е фективно наказание от 4 години и 8 месеца получи бившият антимафиот Владимир Панайотов, който на 19 юли м.г. прегази на пешеходна пътека в пазарджишкото село Братаница 7-годишната Моника Стоименова. Днес в Пазарджишкия Окръжен съд започна разпоредителното дело за трагедията, като още в самото начало адвокатът на обвиняемия поиска признаване на всички факти и обстоятелства по предварителното производство, както и делото да премине в съкратено съдебно следствие, което не беше оспорено от двамата защитници на почерненото семейство. В залата стана ясно, че подсъдимият има чисто криминално минало, извършил е само едно нарушение на пътя, има отлична характеристика от бившата си месторабота в БОП и съжалява за случилото се, като призна вината си. Адвокатът му настоя пред магистратите да вземат предвид и факта, че тогавашният служител на „БОП“ не е напуснал мястото на инцидента, а се е опитал да помогне на блъснатото момиченце, че няма умисъл, нито самонадеяност в поведението му.

На процеса не се яви майката на Моника Блага Стоименова, която е единственият законен наследник на пострадалото дете. Семейството бе защитавано от двама софийски адвокати, които заявиха, че съдът трябва да вземе предвид като утежняващо обстоятелство фактът, че Панайотов е работил в полицията и вместо да служи за пример на хората, той е пренебрегнал всички изисквания на Закона за движение по пътищата. Защитниците на почерненото семейство, както и прокурорът по делото настояха за ефективна присъда.

Както се разбра в съдебната зала предвиденото от закона наказание – 3 до 15 години затвор за Панайотов ще бъдат намалени с една трета, по силата на това, че той се съгласи и призна вината си в условията на съкратено съдебно следствие.  След като е бил уволнен дисциплинарно от системата на МВР, в момента Панайотов изкарва прехраната си като брокер на недвижими имоти. За самата трагедия виновникът заяви, че пътувайки към Пазарджик и минавайки през Братаница,е възприел спрелите пред пешеходната пътека коли като паркирани. Затова и предприел изпреварване, Видял преминаващото по пътя дете - братчето на Моника и не е очаквал, че след него ще тръгне и друго дете. Затова не е успял да реагира при появата на момиченцето. 7-годишната Моника бе прегазена смъртоносно от Панайотов, който се връщал от служебна среща и карал със скорост от 73,4 км в час при ограничение от 50 км. Не е спял изобщо да натисне спирачките и служебната кола „ Шкода“ връхлита върху Моника. Детето умира в линейката на път за болницата в Пазарджик, а в знак на протест срещу безразсъдното шофиране в населеното място местни хора излязоха на мълчаливи бдения в няколко вечери подред.