0

Н ад 40 скъпи автомобила от висок клас с безключов достъп (keyless) изчезват всяка нощ в столицата на Полша Варшава. Автомобилните бандити ги отварят буквално за секунди с помощта на маскирана в корпуса на портативна игра на Nintendo „Game Boy” гениална машинка, чиито следи пък водят към българската столица София. В съвместно разследване репортери на най-голямата частна телевизия в Полша Polsat и „Телеграф” стигнаха до продавача на „Game Boy“, представяйки се за автокрадци с желание да си купят една от „играчките”. В хода на преговорите продавачът разкри ексклузивно начина на действие на лъжливия „тетрис” и ни позволи да го тестваме върху три скъпи автомобила.

Ситуацията в полската столица през последните седмици прилича на тази от фейсбук групата „Откраднати автомобили и мотори” но с тази разлика, че поради по-богатия автопарк и честотата на кражби на коли е много по-висока. Полицията не може да се справи с проблема, защото за доказване на деянието е необходимо бандитите да бъдат хванати на местопрестъплението.

Към проследяването на българската връзка в изчезването на автомобилите тръгваме след като репортерът на Polsat Лешек Давидович успява да получи от свой информатор в една от авто бандите телефона на българин, който е, както твърдят, е „главният” в схемата и продава машинките в цяла Европа. В началото на годината започваме по телефона преговори за купуване на едно от магическите устройства. Първоначално ни уверяват, че такова нещо не съществува, но като виждат, че „купувачът”, който звъни на английски е от Полша склоняват да ни продадат един „Game Boy” за 20 хиляди евро. Приемаме цената, но първо искаме да тестваме устройството в София.

Среща в София

През втората половина на февруари пристигаме в малък офис в близост до Студентски град. На километър преди офиса спираме само да активираме скритите камери и продължаваме към целта. „Идваме за Game Boy” – обясняваме на английски, защото ако влезете от улицата с подобно искане на български, ще ви отпратят и ще кажат, че не знаят за какво говорите. Явно е прозвучало като парола. „Това са хората на Иво, от Полша.” – казва един от мъжете в офиса. Чакат ни. Името на този, който ни чака, е променено от хуманни съображения - да не стоварваме върху него гнева на собственици на откраднати автомобили у нас и в Европа. След кратко чакане ни водят в друг офис наблизо, където е и „Иво”. В ръцете на младоликия мъж, който тази година ще навърши 42, е устройство с черно-бял корпус и, ако не е антенката като на стар джиесем, бихте решили, че цъка портативен тетрис за сваляне на напрежението в натоварен ден.

Преди домакинът да ни обърне внимание, звънят от Русия. За същото като нас. „Спросим вас предний ден ту заказ, предний ден. Кен ю кол ми да дей бифор ю уил би хиър. ОК. Спасибо, чао, чао.” – уточняват се на на някакъв вавилонски микс с клиента.

Последен екземпляр

„Това е последната машина в света. Последната, защото няма повече. Няма чипове. В близките три месеца няма да има други. Скоро ще спре производството ѝ. Ние не сме производители, но сме главният доставчик в Европа и по света. Двама са хората, които ги продават, ние и производителят. Самият производител продава за Щатите и за Южна Америка, ние в Европа и останалия свят.” - обяснява Продавачът, докато ние нямаме търпение да минем по същество и да тестваме устройството.

По спецификация от дистрибутора малката кутийка отваря всякакви модели на KIA, Hyundai, Mitsubishi, но Иво ни изненадва „приятно”. „Имаме прототипи за Toyota и за Nissan. Вие сте едни от първите хора, които ще научите като са готови и сега го научавате от мен предварително.” – поверява ни тайната Иво. Новите джаджи ще бъдат за Toyota-Lexus за всички модели до 2021 година и за Nissan и Infinity. Казваме, че за Варшава са ни много важни тойотите. „Навсякъде по света искат тойоти, нисани и киа.” – съгласява се домакинът ни.

Малкият тетрис всъщност е мощна електронно-изчислителна машинка с акумулаторно захранване. Иво обяснява бутоните и как се работи с нея.

Разбива ключа за 1 до 3 минути

„Всичко става от 1 до 3 минути. Отиваш до колата, устройството ти е в джоба, ти не трябва нищо да пипаш. Просто натискаш четири пъти бутона на дръжката на вратата и чакаш. Може да ходиш да пиеш кафе, можеш да ходиш да е..еш, няма значение, тя машината за 1 до 3 минути ще извибрира, ще направи „бзззз” и после просто отиваш до колата, натискаш, отваряш и тръгваш.” – пояснява събеседникът ни.

Алибито „Лидъл”

Иво е успял млад мъж изцяло в легалния бизнес, има участие в управлението на близо 20 фирми в различни сфери. Твърди, че многократно е проверяван от полиция и данъчни, но е чист, защото си плаща данъците и не върши абсолютно нищо незаконно. Машинките, които продава, официално би трябвало да помагат на ключари да отворят инцидентно заключени автомобили. „Ние нямаме никакви притеснения, от абсолютно нищо, ние не правим нищо криминално. Ти може да си ключар или не, или не, нас не ни грее. Ако ходиш си купиш нож от „Лидъл” и убиеш човек – кой е виновен? Да не е магазинът виновен.” – потушава потенциалните си морални угризения Продавачът. Вече е продал около 60 машини, от тях към 30 в Полша. „Ние там имаме дилър.” „О, не знаехме!” „Е то никъде не пише. От Гданск е.”

20 коли наведнъж

Наведнъж едновременно можете да приберете с „Game Boy” 20 коли. Толкова разшифровани ключа можете да съхранявате в устройството едновременно. Обръщаме се дискретно, докато Иво въвежда PIN кода – 9446. „Играта” вече е включена. „Ако е изключена и без този PIN код и да ви хванат, от полицията не могат да ви направят нищо, защото няма как да се докаже, че това е за отваряне на коли.” – уверява ни дилърът. „Това, че сега си записал ключа на някоя кола, не значи, че сега непременно трябва да я вземеш. Можеш да я вземеш след една година. Ти вече си имаш ключ.”

Както на всеки подобен тетрис има бутони START, чиято скрита функция тук е OK за потвърждаване на избора и SELECT, препрограмиран за стъпка назад. С ОК получаваме достъп до менюто за избор на коли и модели.

„Глупав ключ”

„ KIA T1 означава модели до 2016 година. Ако имаме Sportage 2015, там е тъп ключът. Не е умен. Там отпред на стъклото го има VIN номера на колата. За VIN-а можем да ти дадем един донгъл (dongle, в случая малка USB флашка с декодиращи функции) да си калкулираш ти ПИН код за колата. Имаме донгъл, който се продава отделно. Това е за модели до 2016-2017, с глупави ключове. Тука си въвеждаш генерирания ПИН код, 6 цифрен, натискаш ОК сега с този ПИН код, като мига зелено малкото диодче, това означава, че машината вече е ключ. Отивам до колата, натискам и паля. Това е с глупавите ключове.” Търсенето на коли до 2015-2016 е голямо. „ Това са за модели, примерно автоморга ти иска стари Sportage или Santa Fe за части, да ги продава. Имаш VIN номер на стъклото, взимаш си един донгъл и с него си калкулираш ПИН кодовете. Тук въвеждаш само кода, отиваш до колата и си я взимаш, нищо не чакаш там. Отваряш, тръгваш.” – обяснява Иво. Надписък „ключът е под изтривалката” тук може да бъде сменен с „ключът е на предното стъкло”.

И умните са лесни

KIA T3 са всички нови модели. Mitsubishi 1, Mitsubishi 2 за европейските, плюс Jammer и за щатските. Отиваш до KIA 3, натискаш Enter и избираш модела – Sorento, Sorento Facelift, Sportage, Sportage Facelift, Stinger, Niro, Tucson, Tucson Facelift, Santa Fe, Kona, Kona electro, Hyundai Ioniq и Genesis, те са луксозните версии. Mitsubishi и в Полша и у нас се крадат основно за части, тъй като неоригинални евтини части още няма, на черния пазар се търсят от крадени коли. Затова откраднат ли ви Mitsubishi може да очаквате, че до часове ще бъде разглобено на парченца като Lego.

Инструкция за начинаещи

Първата кола, която пробваме да отворим с машинката е черно Niro. Избираме на първа позиция в „тетриса” от менюто модела, който ще отваряме и натискаме ENTER. „Тетрисът” e в джоба ни и няма да се набиваме на очи на любопитни съседки. Дърпаме последователно четири пъти дръжката на бравата. Готово, колата е изпратила сигнал, който машинката в джоба ни е започнала да обработва. А ние можем да се отдръпнем. След по-малко от 2 минути джобът ни вибрира. Отваряме вратата, влизаме в колата, натискаме старт бутона и готово, потегляме. След като спрем, заключваме все едно сме си с оригиналния ключ. От „тетриса” като отидем на записаната позиция можем да изберем INFO и машинката ни изкарва PIN кода на оригиналния ключ, с който код всеки по-добър ключар може да ни направи „оригинален дубликат”. „Тая кола сега не мога да я взема, защото има много камери, има много работи, не мога да я взема. Но мога да я взема след 2, 3, 10 дни. Тя си я има. Ключът е вкаран. Отивам си вкъщи и се връщам за тази кола когато реша.” – обяснява Продавачът.

В полите на Витоша

За демо върху Hyundai Santa Fe ни качват в колата на Иво и тръгваме някъде към Околовръстното. Подминаваме Ринг мол и наляво-надясно и пак надясно-наляво по заснежени улички стигаме до нов блок в Манастирски ливади, влизаме в подземен паркинг. „Момчето” работи и върху Santa Fe. Проверено. В подземието се опитваме да свалим малко от цената. „Не. Нито стотинка надолу, нито стотинка нагоре!” категоричен е Продавачът. Обясняваме, че вечерта от хотела ще направим видеовръзка с „шефа” във Варшава и, ако е ОК, ще дойдем с парите в брой на сутринта. Уви, заради сложната икономическа обстановка в Полша на сутринта информираме партньора, че се оттегляме от сделката.

Мозъкът е руснак

Създателят на машинката е програмист, руснак по народност, но не живее в Русия. Само ние знаем кой е той и никога няма да го научите, нито някой ще го научи. Устройството е продавано в двете Америки от руснака, в останалите страни от Иво и партньорите му. Твърди, че не продава на българи. „Не продаваме в България, защото тук е малка държава и всеки говори глупости, само проблеми. Много българи ходят до Полша да си купят оттам.” – разказва дилърът. Според неофициална информация в София има поне 3 екземпляра на „Game Boy”.

Трудова злополука

Ключар, клиент на българския дистрибутор е бил арестуван преди Нова година в Полша за участие в кражба на безключови автомобили при голяма акция. „Той също продаде няколко машини. Той си продава машини и те полицията за това нещо нищо не могат да му кажат. Обаче той вече от алчност крайните коли почнал да им прави ключове, да им връща километражи и полицията прави акция в неговия двор, където му е сервизът и хващат крадени кемпери, коли, сега е в затвора даваха го по телевизията.” – разказва за инциденти в гилдията Иво.

Ексклузивният репортаж от София за Game Boy беше излъчен в праймтайма от 21 часа едновременно в каналите Polsat и Polsat News на водещата телевизионна платформа Cyfrowy Polsat. Машинките са огромен проблем както за собствениците на автомобили и застрахователи, така и за производителите на водещи марки, които търпят имиджови щети от лесните от техническа гледна точка кражби, а проблемът в еднаква степен се отнася както за Полша, така и за България.