0

Ф ас или късо съединение са причината за огромния пожар, който изпепели старческия дом в село Рояк, като при трагедията изгоряха живи 9 души.

Това научи „Телеграф“ от МВР. Огънят тръгнал от подпокривно пространство на третия – последен етаж, където се намирали бойлерите, и бързо се разпространил в старата сграда, която е бивше училище.

Шефката на дома Милена Мазурик коментира в понеделник вечерта, че няма идея какво е станало и очаква от органите на реда да изяснят причината. Социалният министър Гълъб Донев пък поясни вчера, че хората са настанени в хотел в Аспарухово и ще бъдат подпомогнати. "Близки, които искат да вземат родителите си и да се грижат за тях, няма проблем да бъдат поети от тях. Родителите на тези, които не желаят да ги вземат, ще бъдат пренасочени към други социални услуги", заяви той.

На смяна във фаталния понеделник в дома имало 8 човека персонал. Щом пламъците се разразили, те започнали да извеждат пенсионерите, които могат да се придвижват трудно, но сами, споделиха свидетели. Никой не се качил на третия етаж, където бушувала стихията. „Чу се страшен пукот, дим имаше навсякъде, огънят изведнъж лумна“, сподели оцеляла обитателка от дома. Друг пък разказа, че всички си лягали около 18 ч. след вечеря. Хората буквално изпаднали в паника и започнали да викат. На място пристигнали няколко екипи на пожарната и доброволците, които незабавно започнали евакуация от последния етаж. Според една от версиите някой от персонала е пушил цигара и не я е дозагасил. Домът в село Рояк стана известен като дом на смъртта, тъй като служителите не хранели обитателите, държали се зле с тях и не полагали грижи. Там имаше и смъртни случаи. Общият брой на настанените бил 58 души.

Деветима от обитателите на старческия дом се задушили от дима и издъхнали, а телата им обгорели. Други пък били обгазени и са настанени в болница. Останалите били настанени в хотел. Лежащо болните са 14 човека, а останалите около 30 са с деменция или психически увреждания.

"Още от август месец с моя заповед е разпоредена проверка във всички домове за възрастни хора в цялата страна. Само във Варна домовете за възрастни хора са над 50. Има наложени десетки актове и наказателни постановления", допълни Донев.