0

В нук успя да отмъкне 50 000 лева от спестяванията на баба си в Петрич, а маскирани завързаха с тиксо двама възрастни пенсионери и ги ограбиха до шушка в Лясковец. И при двата случая, станали през почивните дни, полицията е реагирала едва впоследствие, след подадени жалби от потърпевшите.

И ако в Петрич случаят има битово-криминален характер, то за Лясковец най-вероятно говорим за организирана престъпна група.

Омотани

Ден след нападението над пенсионерите в Лясковец са задържани петима криминални престъпници, най-младият от които е на 21 години, а най-старият – на 67. Те нападнали в дома му 69-годишен мъж, който бил бит и получил фрактура на дясната китка. След преглед в МОБАЛ - Велико Търново, е освободен за домашно лечение. Като извършители на престъплението са установени петима мъже от Русе и село Бъзън, Русенско, на възраст между 21 и 67 години. Трима от тях са осъждани в страната и чужбина, като сред присъдите има за кражби, хулиганство и телесна повреда. Мъжете са задържани за срок до 24 часа. Предния ден по досъдебно производство за извършен грабеж в РУ - Горна Оряховица, става ясно, че 64-годишен дядо и 60-годишната му съпруга са били завързани със скоч, като са омотани ръцете и краката им. След това жестоко са бити по главите, докато извършителите нанесли удари в областта на главата и лицето на мъжа с викове да даде парите. От различни места в къщата, където дядото им посочил, мъжете отнели суми в различни валути. Екшънът се разиграл за времето около 21,30 и 22,30 часа, а  престъпниците влезли в жилището  през незаключена врата.

Накити

По същото време от дома на 67-годишната Лиляна Кирилова в Петрич изчезнали златни синджири, пръстени, брошки и разни други украшения, чиято стойност надхвърля 50 000 лева. Накитите били скрити в секция на първия етаж на къщата. Любопитното е, че няма разбиване, което насочило криминалистите към версията, че обирът е дело на вътрешен човек. Оказало се, че дъщерите на Лиляна със семействата си са в Гърция и пращали пари, които тя обръщала в злато. Преди няколко дни при нея пристигнал внукът й, който живее в Перник. Предполага се, че той е съпричастен към кражбата, тъй като проверка установила, че е задлъжнял повсеместно, че го преследват колекторски фирми да връща пари.