0

Дрогираният джигит Георги Семерджиев, убил две млади момичета в жестоката катастрофа на бул. „Черни връх“, е подслушвал полицаите през радиостанцията на служителката от 1-во РПУ Симона Радева. Когато тя е била почивка, му е давала станцията си и той я е държал в автомобила, за да знае какво говорят ченгетата и къде се намират, разказаха от МВР и НСлС пред „Телеграф“.

Полицайката беше извикана на разпит вчера в следствието. Тя е била с Георги в джипа ковчег по време на катастрофата, а след това му е помогнала да се укрие, двамата са имали и връзка, допълниха от следствието. Младата униформена била заведена принудително на разпит, тъй като излязла в болничен и опитала да се изплъзне от беседата в НСлС. Стана ясно още, че вече е повдигнато обвинение на 36-годишния бивш футболист - за убийство по непредпазливост на повече от едно лице, и го грозят от 5 до 20 г. затвор.

Разследване

Веднага след тежкия сблъсък стана ясно, че с Георги е имало жена. Вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че тя е установена и е полицайка от 1-во РПУ. Въпросната млада служителка работи от 2 години в полицията. Нейни колеги споделиха пред „Телеграф“, че през това време нито е имала похвали, нито наказания. Правела впечатление с предизвикателния си външен вид, запасана с кобури по краката и на кръста. Имала и леля - районна инспекторка, в един от столичните квартали. Разследването е установило, че Симона, освен че е правела чадър над Георги, му е давала радиостанцията си, за да е наясно какво си говорят колегите й. В хода на разследването било установено и че служителката всеки ден му е предоставяла разстановката на полицейските постове. Проверката в мобилните телефони показала, че Радева е включила Семерджиев в служебната вайбър група за чат между ченгетата. „На практика той е знаел във всеки момент какво говорят, какво правят и къде са полицаите. Най-вероятно Симона му е предоставила лампата за колата, палката и значката“, допълниха разследващи.

Разпитът

По време на разпита Симона Радева е споделила, че наистина се познава със Семерджиев. Тя обаче твърдяла, че освен нея, още ченгета от 1-во РПУ и от 4-то РПУ били в комбина с него и си миели колите безплатно на автомивката му. Но в замяна на това му издавали информация. Проверка е разпоредил и Бойко Рашков, която ще бъде направена от Инспектората на МВР, обяви самият той на брифинг в МС вчера (виж карето).

Както „Телеграф“ писа, Георги е бил дрогиран с коктейл от различни наркотици по време на катастрофата. Редовно карал бясно и минавал на червено на лампи, дори не спирал на стоппалка. Имало е докладни в КАТ-София, но не е ясно какво отношение е взимано по тях. В деня след автомелето Семерждиев и бившият му колега във футбола Бандаловски е трябвало да се явят на дело за побой над мъж.

Траур

Двете загинали момичета са 26-годишната Христина Дилева и 21-годишната Хариет Стефанович.

Христина Дилева е от Пловдив, но през 2018 г. се мести да живее в София. Следва в СУ "Св. Климент Охридски" и работи като технически асистент в Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория, БАН. Близките на момичето не са получили информация за нещастието в нощта на инцидента, нито на следващата сутрин, а едва по-късно в сряда. След като стана ясно, че именно Хриси е една от двете жертви, нейни близки споделиха в социалните мрежи, че е била изключително усмихнат и позитивен човек. През последните седмици е имала и изпити в университета.

Петков и Рашков: Обявяваме война на рецидивистите зад волана

„Решихме да обявим война на всички рецидивисти зад волана, особено тези, които шофират под въздействието на наркотични вещества. Война на всички, които имат агресивно поведение на пътя”. Това заяви вчера премиерът в оставка Кирил Петков. Вътрешният министър в оставка пък заяви, че не е поставяна крайна дата за започващата операция. Разказа още, че Семерджиев имал книжка от Швейцария, но при една от проверките той избягал, а документът останал в ръцете на полицаите. По информация на Нова тв Семерджиев бил информатор на ГДБОП, а майка му имала връзка с водещия му офицер. “Да, той е бил свидетел по едно от делата срещу група за наркоразпространение. Но до момента нямаме данни да е в привилегировано положение", коментира Рашков.

Шефът на КАТ-София Тенчо Тенев: Той е системен наркоман

"Водачът на автомобила (б.р., Георги Семерджиев) е системен наркоман. Свидетелството за управление сме му го отнели за изтичане над 80 контролни точки. През 2014-а сме му образували досъдебно производство, а през 2016-а също сме му образували досъдебно производство. Миналата седмица го залавят колеги от столично управление, пак заради употреба на наркотици, отнели сме му и швейцарското свидетелство за управление, което имаше. Но той слага фалшиви номера на автомобила и пак се движи по улиците". Това каза вчера пред Столичния общински съвет шефът на КАТ-София Тенчо Тенев. Допълни, че 30% от проверените шофьори в столицата са дрогирани.