Д ошъл съм в България по собствено желание с мотива да си изчистя името. Аз съм български гражданин, който вярва в правосъдието. Всички неща, които чух по мой адрес ме накараха да се върна. От месец март 2020 година искам да се завърна в България, тогава нямах възможност заради мерките срещу пандемията, след това през юни също ми казаха, че нямам възможност. Около Коледа отново направих опит да се върна. Това заяви бившият собственик на футболния "Левски" Георги Попов пред съда на днешното съдебно заседание. Той е обвинен за участие в ОПГ, ръководено от бизнесмена Васил Божков, която е ощетила държавата от държавни такси в размер на над половин милиард лева. Днес Спецсъдът решава каква ще бъде мярката му за неотклонение и дали той ще остане в ареста.

Дошъл съм в България по собствено желание с мотива да си изчистя името. Аз съм български гражданин, който вярва в правосъдието. Всички неща, които чух по мой адрес ме накараха да се върна. От месец март 2020 година искам да се завърна в България, тогава нямах възможност заради мерките срещу пандемията, след това през юни също ми казаха, че нямам възможност. Около Коледа отново направих опит да се върна. Това заяви бившият собственик на футболния "Левски" Георги Попов пред съда на днешното съдебно заседание. Той е обвинен за участие в ОПГ, ръководено от бизнесмена Васил Божков, която е ощетила държавата от държавни такси в размер на над половин милиард лева. Днес Спецсъдът решава каква ще бъде мярката му за неотклонение и дали той ще остане в ареста.

От прокуратурата поискаха да му бъде наложена мярка за неотклонение задържане под стража или домашен арест поради наличието на обосновано предположение за съпричастността му към престъплението, по което е обвиняем. Доводите за това следват следват данните от разпитите на свидетели, протоколи за претърсвания и изземвания и технически експертизи. От държавното обвинение уточниха, че Попов е участвал в управителните управителните надзорните съвети на фирмите, собственост на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, организирали хазартни игри. Освен това според обвинението има опасност Попов да се укрие или да извърши друго престъпление. Причината за това е, че той е бил обявен за държавно и впоследствие за международно издирване. От прокуратурата на този етап не са получили и документи от ОАЕ и няма яснота дали Попов е екстрадиран или се е върнал в България по собствено желание. 

Още от 2014 година Попов, Божков и други членове давали подкупи на служители на контролните органи, регулиращи хазартната дейност. "Така са създали възможност да внасят държавна такса по Закона за хазарта, различна от установената", заявиха от прокуратурата. Наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев разясни още, че бившият председател на Комисията по хазарта Огнемир Митев е бил канен на среща с Божков, за да бъде включен към престъпната дейност на ОПГ-то. На подобна среща бил канен и друг председател на държавната комисия, който имал дългогодишно познанство с Попов. Първоначално той отказал, но впоследствие той се съгласил и тя била организирана от дясната ръка на Божков.

От своя страна защитничката на Попов Адриана Чернева заяви, че доказателствата не обосновават взимането на най-тежката мярка за неотклонение. Тя обясни, че подзащитникът ѝ дори не познава част от лицата, които бяха посочени от държавното обвинение и никога не е ходил в Комисията по хазарта. Освен това той имал техническо образование, а не финансово, поради което никога не се е занимавал с данъчни въпроси. По нейни думи подзащитникът и никога не се е укривал от българското правосъдие и е с чисто съдебно минало. Адвокат Червенкова твърди още , че Георги Попов е арестуван на 31 януари 2020 г. в ОАЕ, процедурите са продължили повече от месец. В затвора е бил подложен на нечовешки условия и е бил възпрепятстван да се върне. Тя представи и доказателства относно здравословното му състояние и това на неговите близки, които бяха разгледани на закрити врати поради личната информация, посочена в тях. 

„Никога не съм се укривал, бил ми е известен постоянния адрес. На прокуратурата му е известно желанието да съдействам и да се върна от Дубай. Има фактически несъответствия в твърденията на прокуратурата „Нове Холдинг“ никога не е бил хазартен оператор. По повод участието ми в ОПГ аз не знам по-голямата част от членовете, никога не съм ги виждал. С Борис Бекяров, Елена Динева и Александър Тумпаров сме в конфликтни интереси и противоречиви отношения. Не съм съставял никакви финансови документи, не съм се разпорежда с финансови средства. Връзките ми с Божков са били на 2 нива – отговарял съм за всички възможности за международно развитие на проекти, второто- в качеството на личен помощник на Божков съм участвал при пътувания по бизнес срещи, срещи с партньори.“, обясни обвиняемият Георги Попов пред съда. По негови думи нито образованието му, нито акционният му дял му позволявали участието му във финансови сделки. Попов разясни, че в дружествата с хазартна дейност той имал едва 5% участие. 44% били на братя Галеви, а 51% - на Васил Божков. Той поиска да бъде пуснат под парична гаранция, за да може да се грижи за здравето си и за своите близки.

В 15:00 часа съдът се оттегли на съвещание, което ще продължи повече от два часа поради многото материали по делото. Очаква се след 17 часа съдът да се произнесе.