0

О съденият на 20 години затвор за убийството на 5- годишно дете руснак Герман Костин отказал месото в пандиза и станал вегетарианец. Чужденецът настоява управата в затвора да замени полагащите му се 5 кг месо на месец със същото количество плодове и зеленчуци. Даже имал претенции да му доставят специални каши и мюсли.

Абсурдните му претенции са отразени във всевъзможни жалби, с които подсъдимият буквално залива Административния съд София.

В тях той се оплаква, че от затвора не му спазвали хранителния режим. Освен това недоволства, че служителите му отказали да му доставят медицинско легло и „акупресурна постелка за тяло, глава и крака“.

Откакто е зад решетките, Костин се придвижва или в инвалидна количка, или направо ляга на носилка. Именно в легнало положение се явява и на заседанията по делото за убийството на 5-годишния Никита Плотников.

Според предоставените медицински документи по делото Костин не страда от сериозни заболявания, които да налагат диета или специфични изделия.

Така съдиите отхвърлили жалбата като неоснователна.

Тялото на детето беше открито, натъпкано в куфар, захвърлен край Пасарел, през 2015 г.

Преди повече от седмица Костин получи 20-годишна присъда за зверството. Това е втората присъда за чужденеца на първа инстанция.

През 2019 г. той получи доживотен затвор за убийството, но присъдата бе отменена, а делото бе върнато за ново разглеждане от друг състав на Софийския градски съд.

Процесът продължава на втора инстанция.