Г оденикът на 17-годишната Мария Христова от стралджанското село Странско е намерил с двама свои приятели тялото на момичето в изоставен кладенец привечер на 19 август.

Христо Христов


Това разказаха местни жители пред „Телеграф”. Те все още са в шок от случилото се с чаровното момиче. Янчо Митев се насочил към обраслия двор, след като в продължение на повече от денонощие от там се носел вой на кучета и чакали. След като хвърлил няколко камъка към дъното, изплувала ръката на годеницата му. Тялото било извадено денонощие по-късно от пожарникари и полицаи, междувременно бил извършен първоначален оглед в дома на жертвата.
Огледът
Вътре царял пълен хаос. Единият креват бил направен на трески, съборени били столове и гардеробчето, навсякъде се въргаляли разпокъсани дрехи, сред тях открили и едната обеца на Мария, подарена й две седмици по-рано, по време на тайния годеж от Янчо, разказаха поемни лица.
Мария е била обявена за издирване заранта на 13 август от пастрока й, който часове наред преди това обикалял разтревожено из селото, разказвайки със сълзи на очите, че доведената му щерка е изчезнала в незнайна посока рано сутринта.


Още същия ден от РУ „Полиция” в Стралджа разпространиха описанието й: слаба, висока около 1,65 м, с черни дънки и синя тениска. Според подалите молбата Мария е напуснала дома си на улица „Райна Княгиня” №4  около 20,30 часа предния ден в неизвестна посока.
Преглед
Същия ден момичето ходило на преглед заради бременността си в Ямбол, разказват нейни съученици от професионалната гимназия по земеделие „Христо Ботев”. Била весела, споделила, че с бъдещия си съпруг ще си имат близначета, на връщане позвънила на пастрока си Йовчо да я посрещне на автобусната спирка, защото била напазарувала доста неща. За последно Мария била видяна  насред селото заедно с мъжа, който я бил отгледал от двегодишна, когато дошъл от Стралджа с брат си и двамата купили къща в селото. Задържаният за убийството 44-годишен Йовчо Петров Стоянов нямал сключен брак с майката Тодорка, от която му се родили две момчета, хлапетата помагали на семейството при пасенето на стотина овце и кози. В деня, когато Мария е била убита, майката отсъствала от Недялско. Тя заминала на гости при сестра си в Русе, разказаха съседи. От дома отсъствали и братчетата – отишли да пасат стадото с един по-възрастен от тях младеж, защото Йовчо им казал, че не се чувства добре здравословно.
Ужас
„Всичко звучи като в някакъв ужасен филм, в деня, когато Мария е била вече хвърлена в бунара, срещнах пастрока й, учтив, мазен, поздрави ме, попита ме как съм със здравето”, обясни изкаралата два мандата като кметски наместник  и в момента работеща като библиотекарка в читалище Тодорка Йорданова. По думите й Мария само за една-две години се превърнала в малка чернокоса красавица, ходела редовно на училище в Ямбол, но се влюбила в две-три години по-големия от нея Янчо и двамата се сгодили. Уж го направили тайно под претекст, че празнуват рождения й ден в края на април, но нямало човек в селото, където живеят около 150 души, да не знае, че красавицата е бременна и че скоро ще вдигат сватба.
Пастрокът Йовчо няма криминални регистрации, уточняват местните. Заедно с Тодорка често откликвали на покани да помогнат на възрастни хора: дърва да нацепят, двор да преобърнат с правите лопати, обичал да си пийва, но не бил злобен и в Недялско нямат спомен да е правил скандали или побоища.
„Гледаш го един шест на трийсет  и пет, смирен, все надолу гледа, учтиво поздравява, а  се оказва, че зад черупката се е криел изрод!”, обяснява съсед, който от поемните лица разбрал, че убиецът е напъхал в устата на жертвата бикините й.
Доведеният
Предполагаемият извършител на престъплението е задържан първоначално за 72 часа привечер на 20 август, в хода на аутопсията станало ясно, че Мария е била бременна в третия месец с близнаци, но единият плод е бил починал преди датата на гибелта й. Предполага се, че убиецът е пренесъл мъртвото тяло в найлонов чувал до запустелия двор и го хвърли с главата надолу в дълбокия близо 12 м бунар с надеждата, че никой няма да се сети да я търси там.
Денонощие след задържането по обвинение в убийство  Йовчо Стоянов отказва да сътрудничи на разследващите, отрича да има нещо общо с гнусното престъпление, но събраните до момента улики и косвени доказателства недвусмислено показват, че той е извършител. Очаква се днес състав на ямболския окръжен съд да постанови постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”.
Приятели на жертвата разказват, че „татко Йовчо” не криел мераците си към доведената си дъщеря, имало случаи, когато мераклийски пред погледите на всички я пощипвал по бузките и шляпвал по дупето, като обяснявал, че това го прави щото я обича като своя. Дали преди да я удуши задържаният е правил опит да я изнасили или блудства, тепърва ще става ясно.