0

Г ърци, пребиваващи постоянно у нас, продават паспортите си на бежанци, а след това пред полицията подават сигнал, че са ги обрали в рейса или са ги загубили.

За новата схема разкриха от МВР пред „Телеграф“, като уточниха, че от около месец има близо 30 жалби, основно в София. По оперативна информация и кипърци са започнали да действат по същия начин, като искали между 200 и 300 евро за документа. Тъй като и Гърция, и Кипър са членове на Европейския съюз, притежателят на документите, ако не бъде разпознат, може необезпокояван да пътува във всички западни държави от ЕС, обясниха разследващи.

Няколко случая се разследват в момента от агенти на ДАНС, при които трафиканти купували документи от гърци и кипърци, а след това снабдявали с тях бежанци. След като ги извеждали от страната обаче, те взимали обратно паспортите и снабдявали други мигранти с тях, като действали на ротационен принцип. В същото време пък

чуждите граждани се нареждали на опашка пред някое от РПУ-тата у нас и подавали жалба

, че „най-вероятно“ са ги обрали в рейса или мола или пък някъде си изгубили документите. Процедурата след това е да им се издадат нови чрез посолството или консулството на дадената държава.

Другото, което са засекли криминалистите, е, че трафикантите са вдигнали цените за превеждане на бежанци през България. Афганистанци от последните няколко групи, хванати в гората край Ихтиман, споделили пред разследващите, че са им взели по 1600 евро, а не както допреди няколко седмици -1200. От МВР пък обявиха вчера, че само в рамките на деня са били заловени над 120 нелегални чужденци във вътрешността на страната. „Цените се вдигат, защото напливът е голям, а условията и студът стават все по-сурови“, обясниха полицаи.

Щом бежанците бъдат вкарани нелегално у нас, трафикантите ги укриват за една или максимум две нощувки във вътрешността на страната. Някои тръгвали към София, където им търсели квартири или хостели. Единственото условие е да не бъдат записвани в никакви документи. За услугата цакали по 50 евро за нощувка. Ако пък ги карали в някоя от махалите, ги скубели по 20-30 евро, разказаха разследващи. Вече след два дни групите тръгвали към българо-сръбската граница.

Петима от Афганистан стреснаха Шумен

Малко преди полунощ на 23 ноември в полицията в Шумен бил получен сигнал от притеснени граждани, че пет момчета се държат странно и се намират на входа на града. На място станало ясно, че са афганистанци на възраст между 16 и 18 години. Те нямали документи за самоличност. Задържани са за срок за 24 часа. По време на разпитите признали, че са минали нелегално браздата с Турция. Били са осъдени по бързата процедура на по една година условно затвор. Те трябва да заплатят и глоба в размер на 200 лева.

Одрусаха каналджия с 3 бона глоба и условна

3000 лв. глоба и 11-месечна условна присъда получи трафикант, спипан на 10 ноември да превозва в таксиметровия си автомобил трима незаконно преминали границата без лични документи чужденци. Наказанието спрямо прехранващия се като копърка Йонко Х.С. е в резултат на сключено между него и наблюдаващия досъдебното производство прокурор, което е било одобрено от състав на районния съд в Чирпан.

Аналогично наказание, но при глоба от 4000 лв. застигна в началото на ноември и друг трафикант с постоянен адрес в софийския квартал „Факултета“, задържан по трасето на АМ „Тракия“ със 7 чужденци в микробуса му Ситроен Джъмпар на 16 октомври.