Е вропол проведе операция срещу търговията в т.нар. тъмна мрежа (darknet) в няколко държави, сред които и България, както "Монитор" вече писа.

Европол проведе операция срещу търговията в т.нар. тъмна мрежа (darknet) в няколко държави, сред които и България, както "Монитор" вече писа.

Задържани са 150 души, един от които в България, открито е и оръжие, наркотици и пари, съобщават от европейската полицейска агенция.

Даркнет е скрита за обикновения потребител мрежа, където често се осъществява нелегална търговия със злонамерени файлове, наркотици и оръжие.

„Това е една от най-големите акции срещу така наречената тъмна мрежа” обяви Европол.

„Тази операция, известна като Dark HunTOR, се състои от серия от отделни, но допълващи се действия в България, Австралия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Швейцария, Обединеното кралство и Съединените щати“, се казва в изявление на базираната в Хага европейска полицейска агенция.

Само в САЩ са арестувани 65 души, 47 са задържаните в Германия, 24 – във Великобритания и по четирима в Италия и Нидерландия.

Конфискувани са 26,7 млн. евро в брой и виртуални валути, както и 45 оръжия и 234 кг наркотици, включително 25 000 хапчета екстази.