0

И талианец се размина с 1000 лв. глоба за побой над жена си украинка. Делото приключи в навечерието на 8 март в съда в Стара Загора, след като близо пет години се е разхождало по инстанциите. Роденият в Пиза през 1949 г. Мауро Мартолини живее в старозагорското село Бенковски, където се настанил със съпругата си Рита. Италианецът и украинката, която е с 20 години по-млада от него, често влизали в остри спорове относно фриволното му поведение и връзки с други дами. След една от тези свади на 6 януари 2018 г. Рита си събрала багажа и заминала за Стара Загора, където подала жалба за упражнено насилие в домашни условия. 

Няколко месеца по-късно, на 25 май, при случайна среща в старозагорска кръчма спорът избухнал с нова сила, разменени били ритници и шамари и от двете страни, а неволен свидетел станала и актуалната към момента приятелка на Мауро. След като получила сериозни наранявания, украинката предявила претенции за общо 7 бона, от които съдът е признал 2500 за доказани. Марио ще трябва да плати и други малко над 540 лв. за такси и направени разходи по делото. Дали италианецът и вече бившата му съпруга ще сключат примирие, ще стане ясно в следващите 15 дни, през които имат право да обжалват присъдата.

Това е едно от хилядите дела за тормоз, които всяка година се гледат в родните съдилища. На този фон обаче промените в Закона за домашното насилие все още не са факт. В началото на януари т.г. предложенията за изменения бяха обсъдени в Министерството на правосъдието. Проектът предвижда да бъде разширен кръгът на лицата, които имат право на защита, както и да се премахне условието за системен тормоз. Ограничителната заповед освен забрана извършителят да доближава жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на пострадалия вече ще включва и забрана за контакт под каквато и да е форма, включително по телефона, писане на съобщения и имейли. Експертите смятат, че предложенията трябва да бъдат приети спешно, още в този парламент. За това настоява и омбудсманът. 

Според статистиката една от всеки три жени в ЕС над 15 години е била жертва на физическо или сексуално насилие. Това се припокрива и с данните за България. Освен това повече от половината жени от Европа са преживели сексуален тормоз. Това каза ръководителят на бюрото на фондация „Конрад Аденауер“ в България Торстен Гайслер при откриването на конференцията „Насилието в семейството и общността – превенция и правозащитни механизми“. Форумът е организиран от Национален клуб на жените към ПП „Демократи за силна България“, съвместно с фондация „Конрад Аденауер“, предаде БТА. Конференцията започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите в Украйна.