0

Ф алшивите пари са на път да изместят от престъпния бизнес печатането на дипломи менте, показа проверка на „Телеграф“.

Преди седмица няколко от най-големите таксиметрови компании и вериги магазини предупредиха служителите си да внимават, тъй като пазарът се е наводнил с менте банкноти от 50 лв.

Продавачи в молове пък от няколко дни засичат масово и фалшиви 20-левки.

В същото време от МВР обявиха, че към момента при тях няма официални сигнали, а само оперативни данни, но било все още рано за това, защото схемата е засечена преди седмица. Въпреки това от силовото ведомство предупредиха гражданите да са бдителни, когато им връщат пари в търговската мрежа (виж карето).

Мазета

Криминалисти засекли, че с избухването на войната в Украйна опитни печатари решили, че никой няма да им обърне внимание, и започнали масово да произвеждат фалшиви левове. В подземния свят схемата бързо била възприета и започнало производство. Смята се, че ментетата се правят в момента основно в Пловдив и Бургас. „Майсторите изкарват бързи пари. Правят по 50 и 20 лева, които след това се купуват основно от бандити, които се занимаваха с източване на карти“, обясниха запознати пред „Телеграф“. Както и при дипломите менте, самият печат ставал по мазета в жилищни блокове или в наети складови помещения.

Цени

Ако ментето е качествено, цената на една банкнота стига до 20% от стойността. Така например 50-левка излиза 10 лева, а една пачка от сто банкноти - хилядарка. Качеството, което се е пуснало на улицата, обаче било ниско. Според криминалисти по-нескопосаните 50 и 20 лева вървели на максимум 30% от стойността си. Имало и отстъпки, ако клиентът купувал по 4-5 пачки.

Разпространение

Бандитите, които купували ударно ментетата, ги разнасяли основно в големите градове и пограничните райони, сочи оперативната информация на полицията. Нарочно не се правели банкноти менте с голям номинал от сорта на 100 лв., тъй като вече хората по-рядко пазарували с такива. Целта била да се завъртят по моловете и в магазините за храни. На границата пък вече имало няколко случая, снимани и в Тик-ток, как тарикати искат да обръщат пари на трафиканти в ментета, но удряли на камък, казаха от Гранична полиция пред „Телеграф“.

МВР съветва: Гледайте добре какво ви връщат

МВР съветва гражданите да бъдат изключително бдителни, когато им връщат банкноти от 20, 50 и 100 лв. Те имат специални защити, както и релефни линии, които се усещат чрез напипване. Има водни знаци, както и ивица по вертикала, която е по-трудна за фалшифициране. От полицията допълниха, че който засече фалшива банкнота, незабавно да алармира през тел. 112, като внимателно проследи къде и кой му я е дал, за да се проследи пътят й. МВР също призова и за по-голяма бдителност в навечерието на Националния празник, когато повечето хора се отправят към курорти и пазаруват повече.

В Европа: Големите играчи купуват дрога и коли с тях

Най-голям оборот с фалшиви евро в момента българи правят в Европа. Количествата евробанкноти менте заминават директно към Германия, Франция и Испания. Те са с изключително високо качество и се използват предимно за купуване на коли втора ръка, сочат оперативните данни на МВР. Родните бандити купуват още наркотици и преработени оръжия с фалшификатите. Най-печатани в момента са 100 евро.