0

М лада жена, която ползвала снимката на известна врачка, измамила доста наивници с над 120 000 лева. Действията по случая стартирали преди дни в отдел „Икономическа полиция“ на пловдивската дирекция на МВР, когато няколко жители на областта разказали за престъпна схема на измама по интернет.  

В търсене на решения на различни лични въпроси с помощта на свръхестествени сили, потърпевшите се свързали със страница в социална мрежа с профилна снимка на известна маг в България. На посочен телефон за връзка хората получавали съответните инструкции за предварително плащане на услугите за разваляне на магия, гадаене и т.н. След като превеждали парите през конкретна платежна институция обаче, контактът с тях веднага прекъсвал. Впоследствие се оказало, че разговорите не били водени с гадателката, а снимката й била поставена за заблуда.  

След това полицаите влезли в дирите на жителка на варненско село, на 35 години. Събрани са данни, че за последните шест месеца жертви на измамната й схема станали голям брой хора от страната, от които общо взела близо 120 хиляди лева. Най-малката сума, която й била изпращана е 250 лева, а най-голямата - 10 хиляди лева.

С полицейска заповед извършителката е задържана за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство в отдел „Икономическа полиция“. Уведомена е Районна прокуратура – Пловдив.

През последните години служители от ОДМВР – Пловдив разкриха няколко подобни измами, за което гражданите са информирани с оглед да проявяват повече бдителност и да не се поддават на подобни заблуди. Апелираме хората да не се доверяват на всякакви обяви и да правят парични преводи само когато имат необходимата сигурност за получателя им.