0

Б изнесменът Георги Сапунджиев, който през 2014 г. сгази 4-годишния Паоло, отново яхна мощен автомобил. Това разказаха пред „Телеграф“ жители на старозагорското село Змеево, където мъжът живее след излизането си от затвора. Тази година изтече забраната му да шофира. Вероятно автомобилът не е на негово име, тъй като проверка на вестника в Търговския регистър показа, че Сапунджиев е прехвърлил повечето си фирми на своя син. Сапунджиев бе осъден на 6 години затвор, които изтърпя в затворническо общежитие от открит тип.

Трагедията, потресла не само града на липите, но и цяла България, стана на 2 юни преди 8 години. Тогава 4-годишните близначета Паоло и Анжела карат новите си колелета, които са получили ден по- рано за деня на детето. Малко по-назад от тях са и родителите им, които спокойно се разхождат по пешеходната алея в центъра на града. След малко обаче се чува трясък. Мощен джип е направил маневра, а момченцето с колелото се е озовало под гумите на автомобила. Паоло е нямал шанс. Загива на място. Само по чудо със смъртта се разминава близначката му Анжела, която била на метри от мястото. Случилото се отпуши невиждано за Града на липите обществено напрежение. В продължение на дни хиляди жители на Стара Загора излизаха на мълчаливи протести пред лобното място на Паоло с настояване за бърза и възможно най-строга присъда за виновника. Тръгна и петиция за доживотен затвор без право на замяна за виновния шофьор. На мястото, където детето издъхна, месеци наред граждани оставяха цветя, плюшени играчки и свещички. Осем години след трагедията привидно нищо не напомня за нея на мястото. Отдавна ги няма купчините детски играчки, няма дори възпоменание със снимката на лъчезарната жертва. Спонтанно в социалната мрежа се създава групата в памет на Паоло от Стара Загора, която обединява и в момента 15 393 души, част от които споделят, че са имали нещастието техен близък да е сполетян от подобно нещастие.

Сега семейството продължава живота си, но пази спомена за лъчезарния Паоло, а мъката по него не стихва. Майката на момченцето Красимира Иванова продължава да се грижи за близначката на Паоло – Анжела, и появилата се три години след трагедията Белла. „Не се свиква с мъката. Просто се … живее. Тъгуваш и вървиш напред. Понякога си мислиш, че това е някакъв кошмарен сън, от който ще се събудиш и всичко ще бъде постарому. Уви, разбираш колко абсурдно е всичко и раната започва отново да кърви. Налагаш си да вървиш. В името на живите“, коментира почернената майка пред „Телеграф“. На тазгодишния 2 юни Иванова написа в социалната мрежа: “Ти беше Щастието, Любовта, Въздухът, Смисълът!“, на което последваха стотици коментари, сред тях не липсваха и конкретни предложения за нови законови промени, които да не позволяват протакане на съдебните дела и милозливо отношение към виновните.

Още в края на 2014 г. Окръжен съд Стара Загора осъжда Сапунджиев на 3 години и 4 месеца затвор. Следва вълна от възмущение заради прекомерно ниското наказание. Пред съда Сапунджиев признава вината си и така автоматично намалява присъдата с една трета. Пловдивските апелативни магистрати обаче изменят присъдата и постановяват наказание от 9 години, което с редуцирането пада 6 години килия за виновника. Производството стига до последната инстанция - ВКС, която също отсича 6 години решетки и 8 години лишаване от право да шофира. Сапунджиев прекарва присъдата си в затворническо общежитие. След като изтърпява малко повече от половината присъда, по закон той има право да иска условно предсрочно освобождаване. Така и прави. 4 години след смъртта на детето старозагорските магистрати уважават молбата на виновника и го пускат от пандиза предсрочно. Позовават се на доброто му поведение и на множеството награди, които получил за него. Наградите са във вид на домашен отпуск. Оказва се, че Сапунджиев е изкарал над 100 дни в отпуск. Апелативните съдии в Пловдив обаче отменят решението за предсрочна свобода.