0

Й озеф Фрицъл направи седем деца на дъщеря си и я държа заключена в мазе, превърнато в зандан в продължение на 24 години. Той обаче може да бъде пуснат от затвора догодина, предаде в. „Дейли мирър“.

87-годишният Фрицъл получи доживотна присъда през март 2009 г., задето е държал щерка си Елизабет като сексробиня в мазето, което сам изградил под дома си в австрийския град Амщетен. Докато тя била хваната като в капан, той непрекъснато я изнасилвал и дори и направил седем деца.

Този случай на жестоко кръвосмешение потресе Австрия и се разчу в цял свят. Но австрийски съд реши, че извергът може да бъде преместен от затвора за закононарушители с психични отклонения в град Щайн, където сега излежава присъдата си, в обикновен затвор, с изглед да бъде пуснат на свобода догодина. Подобно преместване е възможно само ако експертен доклад потвърди, че душевното му здраве се е подобрило значително до степен той вече да не е опасен за околните, изтъкна в. „Билд“. Така и стана с Фрицъл. Решението обаче не е окончателно и бе обжалвано пред по-висша инстанция във Виена. 

Регионалният съд в Кремс, провинция Долна Австрия, реши през септември  м. г., че Фрицъл може да бъде преместен в редовен затвор. Това означава, че след като е излежал 15 години от присъдата си, той може да поиска предсрочно освобождаване. А невинната дъщеря на Фрицъл бе затворена в продължение на 24 години – девет години по-дълго, отколкото нейният мъчител, отбелязва „Билд“.

Висшият регионален съд във Виена отхвърли това решение на 8 ноември м. г. по процедурни причини и инструктира съда в Кремс да преразгледа делото. Разширен доклад потвърди експертното мнение, че състоянието на Фрицъл се е подобрило и той може да бъде пратен в обикновен затвор. Прокуратурата обаче обжалва този план и сега казусът трябва да се реши във Виена. Фрицъл ще може да бъде прехвърлен в редовен затвор само ако Висшият регионален съд одобри това. 

На 26 април 2008 г. бе разкрито едно от най-ужасяващите престъпления в историята на Австрия. Тогава светът за първи път чу името Йозеф Фрицъл. По образование той бил електроинженер, привидно добър съпруг и баща, но всъщност брутален похитител и изнасилвач на собствената си дъщеря. Къщата на ул. „Ибсщрасе“ в Амщетен пък стана синоним на ужас и невъобразимо страдание. 

На 28 август 1984 г. Йозеф Фрицъл подмамил тогава 18-годишната си дъщеря в мазето, което тайно изградил под дома си. Това бил истински затвор с площ около 60 кв. метра, обезопасен с осем врати, някои от които тежали по 500 кг. Фрицъл упоил Елизабет и й вързал ръцете. През следващите 24 години тя не видяла дневна светлина.

Мазето станало нейният ад: баща й непрекъснато я нападал и изнасилвал. Никой не чул виковете й – той облицовал всичко в бункера със звукоизолационен материал. Фрицъл обяснил на съпругата си и на съседите, че дъщеря му внезапно е изчезнала. Той твърдял, че тя е избягала и вероятно е в някаква секта. На следващия ден Фрицъл съобщил в полицията за изчезването на Елизабет. Малко по-късно той представил писмо уж от дъщеря си, в което тя настоявала да не я издирват.

Чудовището вече можело да прави, каквото си иска. През следващите години Фрицъл водел двоен живот – един със съпругата си на горния етаж и друг с дъщеря си и по-късно с децата й.

Първото дете – момиченце, се родило през 1988 г. Още шест се появили на бял свят до 2002 г. Едно момченце близначе починало малко след раждането си от респираторно заболяване. Фрицъл изгорил телцето му в отоплителен котел. 

Две момчета и едно момиче живеели с майка си в зандана, без да виждат слънце и без контакти с външния свят. Фрицъл извел трите други деца горе при съпругата си. Той й обяснил, че дъщеря им ги оставила пред тяхната къща с молба да се погрижат за тях. Дали Розмари Фрицъл е заподозряла нещо? Властите повярваха на твърденията й, че не е имала никаква представа за ужасите, които са се разигравали под стаята й.  

Кошмарът приключил, когато едно от децата на изверга се разболяло тежко в зандана. Фрицъл откарал 19-годишното момиче в болница на 19 април 2008 г. Той казал на лекаря, че това е едно от внучетата му, за които се грижи. През следващите дни Фрицъл освободил дъщеря си и останалите две деца от зандана и заявил на съпругата си, че те са се върнали.

Междувременно 19-годишното момиче продължавало да се бори за живота си. Лекарите обаче се усъмнили във версията на изверга и уведомили полицията. На 26 април 73-годишният Йозеф Фрицъл бил арестуван близо до клиниката. А дъщеря му, която затворил за дълги години в мазето, разказала за своята одисея пред слисаните пазители на реда. На следващия ден – 27 април, занданът бил отворен и полицаите видели при какви условия са живели Елизабет и децата й. Ден по-късно Фрицъл направил пълни самопризнания. ДНК тестовете потвърдили, че и шестте деца от подземието са негови биологични потомци.   

През май 2009 г. в регионалния съд на град Санкт Пьолтен започна процесът срещу Фрицъл, който бе отразяван от над 200 репортери от цял свят. Обвиненията срещу изверга бяха: убийство по непредпазливост, изнасилване, лишаване от свобода, държане в робство и кръвосмешение. Присъдата не изненада никого: доживотен затвор. Според адвоката на Фрицъл желанието да има второ семейство било важен мотив за деянията на клиента му. През 2013 г. мазето на ужасите било запълнено със специален бетон. 

Елизабет, която сега е на 56 г., живее на тайно място. Според полицая Карл Гшафен децата й също са добре. „Те все пак направиха нещо в живота си“, изтъкна той. А техният баща и дядо живее в килия с площ 11,5 кв. м с изглед към лозята на област Вахау. Когато излезе на разходка в двора, той може да чуе сирените на корабите по близкия Дунав.

Той дели затвора с 800 от най-опасните пандизчии в Австрия. Фрицъл дори си сменил името на Фриц Майрхоф, за да не го идентифицират. За всеки случай обаче винаги когато излиза от килията си, го охраняват двама тъмничари.