0

К атолическа епархия в Германия съобщи, че бивш свещеник е бил признат за виновен в рамките на църковен процес за сексуално насилие срещу непълнолетно лице, извършвано в продължение на няколко години, предаде Асошиейтед прес.

Бившият духовник, чието име не беше оповестено, трябва да плати на жертвата, обезщетение за посегателствата, които са били извършени в периода между 1986 и 1993 г., съобщи епархията в град. Лимбург, без да дава подробности за финансовия размер на  наказанието.

Жертвата, която е от мъжки пол, е завела жалба за насилие през 2018 г., след публикуването на проучване за постоянните сексуални злоупотреби в католическата църква. Германската прокуратура отказа да започне разследване заради 20-годишния срок на давност на престъплението, но църковните власти започнаха проверка по случая. Ватикана е получил досие от епархията и е поискал да се открие наказателно производство.

В съобщението се посочва, че сега църквата счита мъжа за осъден сексуален престъпник и като част от присъдата му той трябва да бъде лишен от църковен сан, но бившият католически свещеник се е отказал доброволно от него още преди края на делото.