0

К олосалната сума от над половин милион недекларирани британски лири откриха митническите служители на “Капитан Андреево”, съобщиха от Агенция “Митници”.

В понеделник около 18.25 часа, на пункта пристига товарен автомобил с турска регистрация на път от Германия през България за Ирак. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която в хладилния агрегат на полуремаркето, както и в арматурното табло в шофьорската кабина са открити полиетиленови пликове с банкноти в купюри от 5, 10, 20 и 50 британски лири. Общото количество на откритата недекларирана валута е 531 315 британски лири с левова равностойност 1 208 890 лева.

36-годишният водач на камиона е турски гражданин. Той е привлечен като обвиняем за това, че не е изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата, която е външна граница за Европейския съюз, и стойността е в особено големи размери. 

По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Районната прокуратура в Хасково- Териториално отделение –Свиленград.