0

С видетел по делото срещу братя Атанас и Пламен Бобокови е бил открит мъртъв в Костенец. Това потвърдиха от прокуратурата и МВР пред „Телеграф“.

Тялото на Васил Богданов е било намерено в новостроящата се сграда в града. Още в хода на делото срещу братя Бобокови, той обеща да свидетелства и да разкрие данни за схеми с боклук.

Преди малко повече от година Васил Богданов бе осъден на 1 г. условно с 3 години изпитателен срок. Това стана възможно, след като Богданов се призна за виновен за участие в организирана престъпна група, която е внасяла и складирала у нас опасни отпадъци. Богданов свидетелства по делото срещу бившите си работодатели – братята Бобокови и бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков.

Като „престъпление срещу държавата и децата на България” – така  Богданов определи в съда по време на разпита си дейността на фирмата „Монбат”, собственост на бизнесмените. Той допълни , че депонирането на опасни отпадъци в Плевен е станало заради връзки с кмета на града. Освен това като един от директорите в завода в Монтана той твърдеше, че фирмата генерирала опасен боклук, който първоначално изнасяла за Германия, но след това бизнесмените решили техни фирми да го преработват. Според показанията на намерения мъртъв бивш шед, отпадъците били депонирани на площадка в Лом и след проверка на местната екоинспекция се оказало, не само, че не се унищожават, а са събрани със стотици тонове. Още тогава прокуратурата пусна видео и снимки от откритите закопани боклуци.