0

Н а грешното място в грешното време се оказа наркобосът от петричкото село Тополница - Огнян Атанасов. Той пътувал в сряда по обяд в лек автомобил „Фолксваген Голф”, шофиран от негов 37-годишен приятел от София. Жандармеристи спрели за рутинна проверка колата на пътя между Петрич и Тополница. Оказало се, че шофьорът е седнал зад волана след употреба на наркотици, а с него се вози 58-годишният Огнян Атанасов, наричан Балканския Ескобар. Наркобосът се издирва в Гърция на основание Европейска заповед за арест. По случая веднага е образувано досъдебно производство.

Окръжен съд-Благоевград постанови вчера /четвъртък/ 72-часово задържане за Атанасов. Тази мярка изтича в неделя на обяд. Ако дотогава гръцките власти не изпратят преведена на български език Европейската заповед за арест, то наркобосът трябва да бъде пуснат на свобода, заявиха от благоевградската прокуратура. Пристигне ли обаче въпросната заповед, то съдът ще решава дали да екстрадира Атанасов в южната ни съседка.

Огнян Атанасов през 2019 г. получи доживотна присъда за трафик на наркотици в Гърция. Там бе разбит международен канал за трафик на дрога. Тъй като имаше дела и у нас срещу него, по споразумение между гръцките и българските власти бе преведен в България. Целта бе първо да излежи наказанията си тук и след това доживотната си присъда в южната ни съседка. Здравословното му състояние не позволяваше да е в затвора и затова бе пуснат на свобода.

„От около 2 години Огнян Атанасов си живее на село. Не ни е създавал проблеми. Никой от органите на реда не го е търсил през това време. Наистина не е добре със здравето”, споделиха жители на село Тополница.