0

Д есетки нелегални мигранти, които твърдят, че са от Афганистан, заливат Шуменско през последните дни. Само за седмица броят им вече надхвърля сто. От лекотоварен микробус „Пежо Боксер“ в началото на седмицата в района на село Веселиново били извадени над 20 чужденци без документи.

Шофьорът на микробуса, мъж на 28 години, е бил задържан и срещу него е образувано досъдебно производство по чл. 281 ал. 2 от НК – за това, че с цел имотна облага за себе си е подпомагал противозаконно чужденци да преминат в страната в нарушение на закона.

На 5 и 6 април на територията на Шуменска област са били задържани няколко групи с нелегални чужденци, общо в тях имало 67 души. В групата няма жени, всички са мъже и момчета. От тях 35 са пълнолетни на възраст до 30 години, останалите 32 са непълнолетни. Най-малките са на по 14 години.

Районната прокуратура в Шумен е образувала 67 досъдебни производства за нелегално преминаване на границата на Република България. Всички чужденци твърдят, че идват от Афганистан, нито един от тях няма документи за самоличност.

На всички заловени мигранти са повдигнати обвинения за незаконно преминаване на границата, задържани са за по 72 часа и са започнали бързи производства срещу тях. Част от делата вече са вкарани в съда.