0

О коло 20 са известните българи като Лена Бориславова, чиито коли бяха отмъкнати от автокрадците през последните години, показа проверка на „Телеграф“. Луксозният джип Toyota RAV4 на бившата говорителка и съветничка на Кирил Петков бе изоставен паркиран в столичния квартал „Люлин 5“ в понеделник сутринта.

КАТО ПО ЧУДО: Намериха цяла колата на Лена! (СНИМКИ)

По оперативни данни на МВР най-вероятният извършител на кражбата на возилото е джамбазин с прякор Софиянеца. Автомобилът се оказа оставен акуратно измит и грижливо почистен. Беше паркиран в тревните площи край високия блок 591 до бул. „д-р Петър Дертлиев“, видя екип на „Телеграф“.

Следи

По колата имаше единствено следи от прах за снемане на пръстови отпечатъци, които са използвали криминалистите при огледа. Тойотата на Лена бе и със свалени регистрационни табели. Автомобилът е на оперативен лизинг и се ползва и от депутата от „Продължаваме промяната“ Мирослав Иванов. Колата бе открадната преди седмица от паркинга на блок 4 в жк „Лагера“, където народният представител живее на семейни начала с Лена Бориславова. Тя има дъщеричка, която роди на 19 септември миналата година и детето бе записано на името на Иванов. Предполага се, че джипът е бил задигнат, след като е отключен по метода keyless. Следи от разбиване по ключалките нямаше, установи проверка на вестника.

Камери

Този модел на Toyota e един от най-крадените, тъй като в момента има бърз пазар. Предполага се, че след като Софиянеца е разбрал чия е колата, е преценил, че е по-добре да я върне, отколкото да си създава главоболия. Не този късмет обаче имаше фолкаджийката Юнона, чийто електрически Hyundai Ioniq 5 бе задигнат миналия ноември.

Електричката била паркирана пред дома й, а кражбата е станала, докато певачката дори не си била вкъщи. Тя се върнала от Австралия и чак тогава установила, че лъскавото й возило липсва. Мис България 2020 Радинела Чушева споделя същата съдба. През март 2022 г. Чушева се прости със скъпарския си Range Rover Sport. „Абсолютно всички връзки, които аз и моят приятел притежаваме, ще ги включим. Има Господ. И крадците ще бъдат открити. В гаража има камери. Ще се видят кои са. Сигурно са някакви смешни дупета от "Люлин", написа в социалните мрежи моделката, но возилото й на стойност над 100 бона така и не бе открито.

Раница

Няколко месеца преди Чушева друго популярно лице от телевизионните екрани се прости със скъпото си возило - съпругата на бившия президент Росен Плевнелиев - Деси Банова.

Банова сама разказа по телевизията, че на 18 декември 2021 г. крадец задигнал автомобила й BMW Х7, за който Плевнелиев пръснал 200 000 лева. Джипът е свит от паркинга на „Ринг мол“, а ключът му бил прихванат, след като на влизане в търговския център мъж с раница се сблъскал агресивно в Банова. Секунди след това тя видяла как автомобилът излиза от паркинга през вдигнатите бариери и се насочва към Околовръстното шосе. Седмица по-късно МВР задържа автокрадеца с прякор Бабичката. Друга от популярните синоптички по една от националните телевизии - Гергана Малкоданска, също остана без автомобил през 2015 година, след като чисто новата й кола бе отмъкната от паркинга пред блока й.

Софтуер

Същата година свиха и колата на племенника на Бойко Борисов - Димитър Борисов. Черният автомобил BMW Х6 е бе откраднат в района на Руски паметник. Джипът бе свит отново с помощта на модерен софтуер. Още по-възмутен се оказа лидерът на ГЕРБ Борисов тогава, след като се разбра, че автокрадец с прякор Яро задига колите, докато официално е под домашен арест. Сред простилите се с автомобилите си през годините са също политикът Яне Янев, тв водещият Виктор Николаев, актрисата Стефания Колева, бившият здравен министър Петър Москов, ексшефът на ДАТО Цветан Китов, бившият директор на ГДБОП Станимир Флоров, фолкаджийката Емануела, футболистът Дарко Тасевски, певицата Мария Илиева, дипломатът Николай Младенов, актрисата Марта Вачкова и др.

Мис Джигит мина на мерцедес, след като й свиха аудито

Прочулата се напоследък като Мис Джигит силиконка Катрин Йорданова също пострада от крадците на коли. Варненката бе лишена от лъскавото Аudi RS7 през януари 2022 г.

Мацката, която живее в Германия, паркирала пред козметично студио, където била на процедури за разкрасяване. Когато излязла, с учудване установила, че поръчковото й Audi било задигнато. Сексапилната красавица веднага отишла в полицията и пуснала жалба. След този случай Катрин трайно смени марката и сега управлява само последни модели на “Мерцедес”, често и с твърде превишена скорост.

Японските всъдеходи са на мода сред апашите

Джипове от японските марки са сред най-предпочитаните в момента за кражба. Има голям пазар за тях и се продават основно на части. В София с тази дейност се занимават главно джамбази с прякори Лъвицата и Софиянеца. Техни помагачи са Хастара, Чикията и Кьоравия. Друга група краде и връща срещу откупи. Те прибират не само японски коли, разкриха ченгета. Сред оперативно интересните са хора с прякорите са Шумахера, Китаеца, Таратора и др. Една от легендите в бранша – Релето, от няколко месеца е в ареста, но бе спипан, след като успя да разфасова крадена Toyota C-HR за по-малко от 5 часа.