0

В ластите в Узбекистан, където преди три месеца бе заловен издирваният двоен убиец от „Соло“ Илиян Тодоров, все още не са пратили отговор на искането ни за екстрадиция на осъдения на доживотен затвор беглец. Това съобщиха източници на „Телеграф“ от Съдебната палата. 

Бавно 

Тодоров бе спипан в Ташкент в началото на март при опит да напусне страната с фалшив паспорт. Той се укриваше от българското правосъдие в продължение на 12 години. Беше издирван с червена бюлетина от Интерпол. През това време ВКС го осъди на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека „Соло“ в центъра на София. Убийството бе извършено през пролетта на 2009 г. Тогава Тодоров наръга смъртоносно двама младежи - Кирил Въжаров и Васил Александров. През 2011 г. състав на СГС с председател Румяна Ченалова оправда Тодоров. Впоследствие мярката му за неотклонение бе отменена, а това даде шанс на подсъдимия да напусне страната и да се укрие. 

Искане 

След първоначалната еуфория, че най-накрая Тодоров ще бъде вкаран в затвора, където да си излежава присъдата, се оказа, че това няма да е скоро. Българските власти веднага изпратиха всички необходими документи за екстрадицията му, но се оказа, че тъй като Тодоров е бил хванат с фалшив паспорт, Ташкент първо ще му търси отговорност за документно престъпление. Едва тогава може да се говори за неговото връщане.