0

С лед кървавата атака над затворнически бус вчера Франция е мобилизирала почти 500 служители от силите си за сигурност. В момента се провежда мащабна операция за залавяне на бандата, убила двама надзиратели и освободила опасен затворник.

БЯГСТВО ОТ ЗАТВОРА: Опасен затворник избяга след нападение над бус, двама полицаи са убити (ВИДЕО)

Микробусът е транспортирал Мохамед Амра, известен като "Мухата", и в следствие на нападението е успял да избяга, съобщи министърът на вътрешните работи, цитиран от АФП.

Убийството на двамата затворнически служители на автомагистрала шокира Франция. Властите са подложени на натиск да заловят отговорните лица, които все още са на свобода.

"Вложихме много средства, за да намерим не само лицето, което е избягало, но и "бандата, която го е освободила при такива подли обстоятелства", заяви министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин.

"Влагаме значителни ресурси, постигаме голям напредък", добави той.

На 14 май повече от 450 полицаи и жандармеристи са били мобилизирани само за издирването в северния департамент Еюр, където е извършено нападението, каза той.

Но очевидно повдигайки въпроса за възможността бегълците да са избягали в чужбина, той говори и за "международно сътрудничество".
Съществуват "много правни следи, които ще ни позволят да извършим тази работа по идентифициране", каза той, без да уточнява повече.

При нападението са ранени още трима надзиратели, като един от тях се бори за живота си.

Освободеният затворник е назован като Мохамед Амра, 30-годишен, който е осъден за грабеж и обвинен в отвличане, довело до смърт. Подозира се, че той е фигурант в бандитските среди за трафик на наркотици.

Ще трябва "да съдим и за тази жестокост, която засяга нашето общество и която убива бащи на семейства", заяви Дарманин.

"Наркобандитизмът убива много хора, много повече от тероризма", добави той, като посочи и отговорността на употребяващите наркотици.

"Не може човек едновременно да плаче за вдовиците и сираците от нападението на кабината за събиране на пътни такси в Еюр, а след това да пуши джойнт... това се нарича шизофрения", заключи Дармарин.

*Източник: Dariknews.bg