0

Ф ренската прокуратура откри официално съдебно преследване за тримата българи, омазали с 35 червени ръце паметника на Холокоста в Париж.

Както „Телеграф“ съобщи, те са дошли от България със самолет и след това са избягали към Белгия с автобус. Прокурорите работят по две писти – за антисемитски и расистки действия, което означава до 5 г. затвор, и за престъпен заговор, предвиждащ до 7 г. затвор и глоба до 7500 евро.

ПАК СКАНДАЛ С НАШЕНЕЦ: Откриха българска следа във вандализъм в Париж

Към момента няма официални сведения по версията, че от Белгия тримата заподозрени са се върнали в България. Но градският прокурор на Париж Лор Беко обяви официално: „Имаме следи за извършителите“.

„Разследването установи също, че резервациите (за полет до Париж, б.р.) са направени от България“, допълват от прокуратурата, без да коментират националността на засегнатите лица, отбелязва „Либерасион“.

Инцидентът стана в нощта на 13 срещу 14 май, а извършителите бяха засечени по камерите и разговори от мобилни телефони. Прокурорите нямат засега доказателства, че става дума за руска хибридна атака.