0

П оявил се е нов свидетел на катастрофата на Околовръстното шосе на София, причинена от Димитър Любенов. Това съобщиха на брифинг от Софийската градска прокуратура.

От там допълниха, че са образували достъдебно производство за инцидента.

"Нашият дежурен прокурор е получил сигнал по телефона в 09.45 ч. Междувременно, колегите, в часовете от катастрофата до този час, са извършвали процесуално-следствени действия. След 2-3 дни излезе информация в различни медии, че служители на МВР са ескортирали въпросния Любенов. Лично аз се обадих на началника на „Вътрешна сигурност” и му казах, че имаме желание да работим с тях за разкриване на истината. Нашият прокурор подготви постановление, с което възложи определени действия по отношение този патрул - на 28 септември. Той отиде лично в дирекцията, за да прегледат камерите, които са иззети. На тях се вижда само движещата се кола, след него се вижда автомобил на който има надпис „Полиция". Колата е била със затъмнени стъкла. Лицата вътре не се виждат”, поясни административният ръководител на СГП Илиана Кирилова.

Тя е категорична, че не е имало как полицаите в патрулката да бъдат задържани от прокурор за 72 часа, тъй като са били потенциални свидетели на ПТП-то. Освен това полицаите, съпътствали автомобила на Любенов, са пътували до него до момента на катастрофата, след което на запис на камери се вижда как са дали заден ход с автомобила си. След подадения сигнал на 112 те първи се връщат на мястото на катастрофата, като най-близък патрул в района, посочиха от прокуратурата. 

Припомняме, че при катастрофата почина 64-годишен френски гражданин, а 62-годишна жена се бори за живота си.