0

Б ившият граничар Валентин Христов, който е обвинен за трафик на мигранти и за смъртта на 18-те афганистанци край Локорско на 17 фeвруари, е знаел, че се задушават в камиона-ковчег.

Преди да се замеси с каналджийство Христов бе слабо познат единствено като съпруг на Десислава Христова, сестра на едрогърдата певица от Тутракан Тита.

Според прокуратурата Валентин Христов е осигурил техническата поддръжка на камиона Mercedes-Benz Atego, както и изграждането на тайниците.

ТРАГЕДИЯТА "ЛОКОРСКО": Заварчиците трафиканти намерени по обява

Наблюдаващата прокурорка по делото Василена Анастасова разкри преди заседанието в четвъртък, че 52-мата бежанци скрити в тайника са имали телефона му и са му се обаждали от камиона, който ги е превозвал от Елхово към границата със Сърбия. Афганистанците са му казвали, че се задушават, но той не предприел нищо.

Атанасова обясни, че е въпрос на експертизи и още информация от трафичните данни на мобилния оператор, че мигрантите са звъвнели и са писали съобщения именно на Христов. Той поиска да излезе от ареста, но състав на СГС с председател Иван Коев отказа да го пусне.