0

Х акери откраднали данните на близо 1 млн затворници в Русия, но Москва отрича като заявява, че прави проверка по случая.

Само няколко часа след смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални през февруари в руски затвор, група антикремълски хакери започнали да търсят отмъщение.

Използвайки компютърна мрежа, свързана с руската затворническа система, хакерите публикували снимка на Навални на уебсайта на затвора.

Това става ясно от интервюта с хакерите, скрийншотове и данни, разпространени от CNN.

„Да живее Алексей Навални!", гласи съобщението на хакнатия уебсайт, придружено от снимка на опозиционния лидер и съпругата му Юлия на политически митинг.

При пробива в сигурността е била открадната и база данни, съдържаща информация за стотици хиляди руски затворници, техни роднини и контактите им. Хакери твърдят, че са се добрали и до информация за затворниците в арктическата наказателна колония, където Навални почина.

Хакерите от различни националности споделят тези данни, включително телефонните номера и имейл адресите "с надеждата, че някой може да се свърже с тях и да помогне с информация за случилото се с Навални", казва пред CNN анонимен хакер, който твърди, че е участвал в пробива.

Те са използвали достъпа си и до онлайн магазина на руската затворническа система, чрез който членовете на семействата купуват храна за затворниците. Целта - да намалят цените на 1 рубла, което е приблизително 0,01 долара. Обикновено тези стоки струват над 1 долар.

Базата данни съдържа информация за около 800 000 затворници и техните роднини и контакти, твърдят хакерите.

Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) на Русия съобщава обаче, че няма случаи на хакване на базата данни на затворници.

„Не са регистрирани факти за хакване на базите данни на FSIN. Изнесената информация се проверява“, каза източник на ТАСС от Федералната служба за изпълнение на наказанията.

От ведомството добавиха, че магазинът FSIN, за който CNN също писа, е юридическо лице и няма отношение към пенитенциарната служба, пише "Комерсант".

*Източник: CNN, NOVA, KOMMERSANT