0

З дравното министерство с незабавна проверка в болница „Лозенец” след разследването на NOVA за тайнствен луксозен апартамент в лечебното заведение. Според сегашното ръководство - жилището фантом е било изградено по времето на бившето ръководство.

След репортажа на Михаела Карабельова за помещението в лечебното заведение, днес отново бе потърсен коментар от институциите. От Здравното министерство съобщиха за NOVA, че министър Христо Хинков е разпоредил незабавна проверка и „Вътрешен одит” към ведомството вече извършва такава. Районната прокуратура обяви, че са открити данни за престъпление, но делото е предадено по компетенция в Софийската градска прокуратура.

500 КВАДРАТА ЛУКС! Лъсна апартамент фантом в болница „Лозенец”

Преди две години международно разследване показа, че в болница „Лозенец” са извършвани нерегламентирани трансплантации на мними хора от Украйна и Молдова. По времето, когато разкритията станаха известни, здравен министър беше д-р Стойчо Кацаров. Според него е възможно апартаментът да е бил използван от такъв тип пациенти с цел да се запази в тайна случващото се.

„Ставаше дума за документи, които посочват, че млади хора от Украйна и Молдова са дарявали бъбреците си на свои възрастни роднини от Саудитска Арабия, Израел и Япония”, коментира Кацаров.

ЗАГАДЪЧНОТО ЖИЛИЩЕ! Серия от проверки за апартамента фантом в болница „Лозенец”

По времето, когато бил министър, той не знаел за наличието на луксозното помещение. Убеден е обаче, че няма как то да е било тайна за служителите на болницата. „Там работят няколкостотин души. Никой не е видял това? Фирмата, която го е изграждала, не знае? Защо всички хора са си мълчали чак до ден днешен. Знае ли са, даже са прикривали”, смята Кацаров.

СТОЙЧО КАЦАРОВ: Апартаментът в болница „Лозенец“ не е използван за хората по върховете на държавата (ВИДЕО)

Според бившия директор на болница „Пирогов” д-р Спас Спасков не е възможно да няма документи за наличието на луксозния апартамент. „Документите ги има. Въпросът е дали този, който ги иска, знае къде да ги търси. Абсурдно е в една такава болница да не се знае какво се прави. Такъв тип документи имат и дубъл”, каза той.

Апартаментът с луксозно обзавеждане, като джакузи и сауна, се разпростира на площ от 500 квадрата. Според зам.-директора на болница „Лозенец” д-р Светлин Сталянов ремонтът на помещението е станал през 2014 г. Справка в сайта на лечебното заведение показва, че тогава директор е проф. Любомир Спасов. Пред NOVA той обясни, че знае за помещението и че то било направено през 2008 г. За него не били похарчени пари на болницата и на Медицинския университет. В момента проф. Спасов е един от кандидатите за декан Медицинския факултет към СУ.

Скандалите около бившата правителствена болница не са от вчера, припомни специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова.

Междувременно отново бе потърсен за коментар бившият директор на болницата проф. Спасов. Той обясни, че ще говори, след като изборът на декан за Медицинския факултет приключи. Допълни, че това не било апартамент, а негов кабинет, изграден без да се харчат държавни средства, с всички необходими документи.