0

А рестуваха активист за борбата с климатичните промени за поставен самозалепващ се плакат върху картина на Моне в музея Орсе в Париж. Целта му е била да привлече вниманието към глобалното затопляне, съобщи полицейски източник за АФП.

Видеоклип показват действията на жената, член на "Riposte Alimentaire" (Food Response). Това е  група от активисти за опазване на околната среда и защитници на устойчивото производство на храни. В клипа тя поставя кървавочервен плакат върху картината "Coquelicots" (Макове) на Клод Моне, френски художник импресионист. Във видеото тя казва за плаката, покриващ творбата на Моне, че "този кошмарен образ ни очаква, ако не се създаде алтернатива".

Картината на Моне, завършена през 1873 г., изобразява хора с чадъри, които се разхождат в поле с цъфнали макове. 

Тя не е защитена със стъкло. От Музея Орсе не дадоха коментар относно състоянието на картината след нападението. Riposte Alimentaire пое отговорност за няколко нападения срещу произведения на изкуството в опит да привлече вниманието към климатичната криза.

Сред тях са нападения на супа срещу Мона Лиза в Лувъра и срещу друга картина на Моне - "Пролет", в Музея за изящни изкуства в Лион през февруари.

Миналия месец активисти, принадлежащи към групата, залепиха листовки около "Свободата, водеща народа", картина на Еужен Делакроа в Лувъра. През април двама от членовете на групата бяха арестувани в Музея д'Орсе по подозрение, че подготвят акция там, пише БГНЕС.