0

Д иректорът на регионалната митническа дирекция в Букурещ Пол Петроф е бил задържан от прокурори на Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) за вземане на подкуп, предава БТА.

Според разследващите Пол Петроф е поискал от бизнесмен плащането на аванс в размер на 50 000 евро за закупуване на апартамент и други неправомерни облаги, в замяна на помощ за получаване на разрешителни. По случая е образувано наказателно производство, предава кореспондентът на БТА  Мартина Ганчева.

Пол Петроф е задържан за 24 часа с още петима души - служители в румънската митническа служба и в регионалната митническа дирекция. Те са поискали и получили от няколко бизнесмени, които са извършвали своята дейност в няколко търговски центъра в град Букурещ и окръг Илфов, неправомерни облаги, състоящи се от общите суми от 60 600 леи, 11 500 щатски долара, 600 евро, 408 чифта спортни обувки и 1000 фалшиви парфюма.

„Парите са били поискани и получени от петимата обвиняеми с цел да пропуснат да съставят наказателна жалба относно констатирани проблеми и да извършат проверките по начин, който би бил благоприятен за бизнесмените“, се казва в разпространената от Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) информация. Петимата обвиняеми трябва да бъдат представени пред съда в Букурещ с предложение за превантивен арест за 30 дни.