0

102 са сигналите за бомби в училища, получени във вторник, съобщи главният секретар на МВР комисар Петър Тодоров.

Засегнати са школа в областите Плевен, Сливен, Варна, Бургас и София.

Както вече писахме, едно от заплашените школа в столицата е 22 СЕУ. Според директорката на учебното заведение рано сутринта са евакуирани 30 деца. Училището остава затворено за 24 часа.

Във вторник следобед се наложи и евакуация на други школа. Превантивно са изведени възпитаниците на 107 училище в квартал „Лозенец“.

Кметът на Плевен Георг Спартански заяви пред Нова тв, че сигнал за взривно устойство има и в Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Димитър Димов“. Сигнали са получени и във всички училища в Сливен, както и в част от учебните заведения в Пазарджик и Бургас.

Усилената работа на киберексперти ги насочва към информацията, че може би авторът на имейла е ученик, поради факта че има споделена информация в канал в социалната мрежа Telegram.

„Той е написал всички градове в България, започвайки с Бургас, Варна, Пловдив и София, а за другите държави е казал само име, без конретен град. За мен сигналите идват от територията на нашата страна, даже от Бургас, тъй като са използвани снимки, за да покаже, че са евакуирани училищата”, обясни специалистът Георги Балев.

По-късно вътрешният министър Иван Демерджиев поясни, че такъв протокол има от 2000 г. „Днес свиквам работна група, която да го прегледа, за да се установяват реалните опасности преди да се пристъпи към евакуация на училища, летища и т.н.”, уточни Демерджиев.

„От ГДБОП работят заедно с две партньорски служби. Имаме насоки за евентуално лице, съпричастно към тези имейли, което е извън територията на страната. До два дни ще има общонационална процедура, регламентираща точните действия при такива ситуации”, каза главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Припомняме, че в понеделник фалшиви сигнали за бомби в десетки училища в София, Варна и Бургас вдигнаха на крак службите у нас. Стотици ученици бяха евакуирани заради заплашителни имейли. Софийската градска прокуратура се е самосезирала по случаите.