0

П резидентът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Сума Чакрабарти с делегация от европейски финансисти се разминават на косъм с кървавата касапница на 18 юли 2012 година на летището в Сарафово. Този малко известен факт припомниха пред „Телеграф“ служители на аеропорта, които си спомнят в детайли черния ден преди 10 години.

В тоталната истерия всички са забравили, че само броени минути преди атентата Сума Чакрабарти с делегация от европейски финансисти са на летището. Делегацията буквално се разминава с терориста камикадзе Мохамад Хасан ел Хюсеини, който носи бомбата в раница на гърба си. В деня на взрива Сума Чакрабарти пристига на официална визита в Бургас. Той има важна среща с градоначалника Димитър Николов, на която присъства и тогавашният финансов министър Симеон Дянков. Докато тече височайшата визита и президентът на ЕБВР се запознава с изпълнението на проекта за модернизация на градския транспорт, терористите подготвят кървавия атентат. Днес никой не си спомня, че Сума Чакрабарти излетя от България минути преди да избухне адската машина.

Процесът

10 години след кървавата баня на летище Сарафово процесът срещу двамата атентатори е на финала си и скоро ще потъне завинаги в архивите. Ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан бяха осъдени задочно на доживотен затвор без право на замяна. Съдът постанови те да заплатят и рекордното обезщетение от 100 милиона лева на близките на шестимата загинали. Присъдите бяха потвърдени от апелативната инстанция, но служебният защитник на Хасан ел Хадж Хасан обжалва наказанието му пред Върховния касационен съд и то още не е влязло в сила. Международните служби издирват атентаторите от десет години, но до момента те не са открити.

Ударът

Почернените израелски семейства няма никога да забравят датата 18 юли 2012 г. В 17:23 часа летището в Сарафово е окъпано в кръв. Мощна бомба е взривена в автобус, пълен с израелски туристи, отиващи на почивка в Слънчев бряг. Тътенът от експлозията е оглушителен. Взривеният автобус пламва като факла, а секунди по-късно пламъците обхващат и съседните два рейса. По плаца и сградата на летището се разпръсват части от разкъсаните на парчета човешки тела. Зловещи писъци на тежко ранени хора разкъсват въздуха. Адската машина отнема живота на петима израелски туристи и българския шофьор на автобуса Мустафа Кьосов. На косъм от смъртта се разминават десетки други. Днес на мястото на терористичния акт се издига скромен паметник, който напомня за злокобните събития. Край него преди дни за пореден път се събраха роднините на жертвите. Шест черни свещи бяха запалени за шестте погубени живота.

Съдбите

В онзи кървав ден на място загинаха Ицик Коланги и Амир Менаше – на по 28 години, 25-годишният Маор Харош, Елиор Прайс, на 26 години, и Кошава Шрики, на 44 години. Шарики тъкмо е научила, че въпреки възрастта си е успяла да забременее и съобщила радостната новина на близките си на път за България. Ицик и Амир били добри приятели. Преди 10 години Ицик е щастлив баща на 4-месечно бебе. Заедно със съпругата си Гилат тръгнали да празнуват рождения му ден в България. Поканили на тържеството Амир и неговата съпруга Натали, които имали 10-месечен син. Съпругите на двамата оцеляват. Гилат е сред тежко ранените при атентата, а Натали се разминава по-леко. Маор Харош и Елиор Прайс планирали да прекарат шест дни в България с приятели. 36-годишният български гражданин Мустафа Кьосов остави 11-годишно дете сираче. 35 от пътниците в автобуса бяха ранени и оцеляха като по чудо.

Изпълнителите

Взривът на летището е страшен. По-късно става ясно, че бомбата е била с над 2 килограма тротилов еквивалент – мощност, способна да умъртви стотици.

След дълго и тежко разследване кървавия пъзел вече е нареден, а самоличността на терористите установена. Единият от тях – Мохамед Хасан ел Хюсеини, загива при взривяването на бомбата. Другите двама негови съучастници - Хасан ел Хадж Хасан и Мелиад Фара, успяват да се укрият. На загиналия Мохамад е поверена ролята на главен изпълнител. Той е носел бомбата в раница за лаптоп, с която пристига на летището. Мохамад е и най-младият от групата – само на 23 години, гражданин на Франция. 27-годишният Хасан ел Хадж Хасан е бил организатор и логистик на атентата. Той е осигурил квартири, наел е коли под наем и всичко друго, необходимо за 20-дневното пребиваване на терористичната група на българска територия. Поел е също разузнаването, както и операцията по изтеглянето на съучастниците си от страната веднага след атентата. Хасан е гражданин на Канада. Третият съучастник е 35-годишният Мелиад Фара, който е осигурил взрива, детонатора и е сглобил бомбата. Той е гражданин на Австралия.

Връзките

Макар че имат различни гражданства и са живели на три различни континента, терористите имат общ етнически произход – Ливан. Другото, което ги свързва, са фалшивите документи, които са ползвали – майсторски изфабрикувани шофьорски книжки от американския щат Мичиган, с които са наемали квартири и коли в България. Атентаторът камикадзе Мохамад Хасан ел Хюсеини е ползвал фалшивата самоличност на Жак Филип Мартен. Бомбаджията Мелиад Фара се криел зад шофьорска книжка на името на Браян Джеремая Джеймисън, а логистикът Хасан ал Хадж Хасан използвал документ на името на Ралф Уилям Рико. Двамата избягали терористи вече 10-а година се издирват от Интерпол безуспешно. Третата връзка на разследващите са данни, че Мохамад Хасан ел Хюсеини е преминал военно обучение в Ливан, продължило няколко месеца. С него са били и двамата избягали атентатори Мелиад Фара и Хасан ал Хадж Хасан. След този период са засечени и съмнителни банкови преводи на пари, които Хюсеини получавал от лица, свързани индиректно с Хизбула.

Камикадзето си купил скъп костюм от Варна

Само денонощие преди атентата камикадзето Мохамад Хасан ел Хюсеини ходил на шопинг в един от най-големите молове във Варна и си купил от там марков костюм, който така и не успял да облече дори веднъж. Това пък навежда на версията, че той не е бил класически камикадзе, а е загинал погрешка при активирането на бомбата. Самото взривно устройство не е трябвало да избухва до автобуса, а идеята е била терористът да го остави в багажното и да го активира по време на движение на път за Слънчев бряг. Така са щели да загинат много повече хора, но в последния момент е допуснал някаква грешка. Версията бе потвърдена в хода на делото в Специализирания наказателен съд в София. Докато бил на хотел във Варна, терористът си поръчал и проститутка. В гората край пътя между Слънчев бряг и Варна, на работното място на жрица на любовта пък тираджия, ползващ услугите на мацката, откри американската книжка на името на Ралф Уилям Рико. По-късно стана ясно, че този фалшив документ е ползвал терористът и вероятно се е отбивал при проститутката на път за Сарафово.