0

Г ерманската полиция е на бойна нога за отрано набелязания като рисков мач между Англия и Сърбия в Гелзенкирхен довечера. Силите на реда са въвели дори специална парола за опасност за изложените на риск фенове, местни жители и туристи: „Панама!“

Близостта на няколко града като Дюселдорф, Дортмунд, Есен, Кьолн и Гелзенкирхен раздели  английските и сръбските запалянковци в дните преди днешния мач.

Но опасността нараства с всеки изминал час в Гелзенкирхен за днешния им масиран десант. А присъствието на албански ултрас, на чиято сметка е вече една атака срещу сърби в местен бар, вдига още повече напрежението в миньорския град от област Северен Рейн-Вестфалия.

Мелетата вече започнаха, както се вижда от клипове и снимки в социалните медии. Сръбски ултрас пометоха масите и столовете на английски запалянковци, които си пиеха спокойно бира. Полицаите, сред които има и командировани от Англия, се задействаха с голямо закъснение.

В бойна готовност са 3000 местни и федерални полицаи, разположени в града, предварително разделен на зони, така че да не се пресича пътят на двете агитки.

Англичаните имат своя фен зона в Нордщернпарк, сърбите – в Буер, от другата страна на Гелзенкирхен.

Все пак центърът, по-специално улицата към гарата „Банхофщрасе“ и площадът, към който тя води, са район на високо нарежение. 

Вчера англичаните се разхождаха свободно, защото фенове от Сърбия почти нямаше. 

Смята се, че ще има 40 000 англичани в сравнение с 10 000 сърби, въпреки че от първите само 16 000 имат билети.

Проблемът е, че сред тези, които пристигат от Сърбия - някои по шосе и без полицейски контрол, може да има 500 опасни ултраси, които вече са предизвиквали инциденти преди. 

При англичаните има по-сериозен контрол, защото опасните хулигани с досие в полицията са с отнети са месец паспорти.

Във всеки случай и за да избегнат проблеми, властите са обяснили на гражданите да използват думата „Панама“, за да се обърнат към полицията, в случай че почувстват опасност или видят напрегнати ситуации. 

Първият мач от група С е Словения - Дания от 19 ч. в Щутгарт, Англия - Сърбия е от 22 ч. в Гелзенкирхен.